Mokslinė stažuotė į Psichikos sveikatos fondą Anglijoje

Projektas „Mokslinė stažuotė į Psichikos sveikatos fondą Anglijoje“ (Nr. 09.3.3-LMT-K-712-07-0036)

Projekto dalyvis: doc. Neringa GrigutytėES VU logo

Projekto tikslas: Mokslinės stažuotės metu kelti mokslininkės kompetenciją psichikos sveikatos srityje.

Projekto santrauka: Projektas skirtas dalyvauti mokslinėje stažuotėje Psichikos sveikatos fonde (Mental Health Foundation) Anglijoje. Stažuotės tikslas – remiantis bendra duomenų baze su užsienio mokslininkais parengti aukšto lygio mokslinę publikaciją, palyginus skirtingų šalių psichikos sveikatos sistemų ypatumus įtraukiant sergančiuosius ir jų artimuosius į depresijos ir šizofrenijos diagnozių nustatymą.

Mokslinių tyrimų atlikimas lyginant psichikos sveikatos sistemas ir atrandant gerąsias praktikas, kurios gali būti pritaikomos Lietuvoje, yra vienas iš svarbiausių mokslo pritaikomumo praktikoje rezultatų. Praktinės psichikos sveikatos problemos yra nemažai aptarinėjamos, tačiau mokslinių tyrimų šioje srityje ypač trūksta. N. Grigutytės atlikto tarptautinio tyrimo duomenys atskleidė, kad Lietuvoje tiek depresija, tiek šizofrenija sergantys žmonės negauna pakankamai informacijos apie savo ligą ir nei jie, nei jų artimieji negali pilnai dalyvauti gydyme. Šie rezultatai atskleidė sistemines sveikatos priežiūros spragas.

Anglijos Psichikos sveikatos fondas buvo vienas iš 14 organizacijų, dalyvavusių anksčiau minėtame tarptautiniame tyrime, kurio duomenys atskleidė, kad Anglijos psichikos sveikatos sistema yra daug palankesnė depresija ir šizofrenija sergantiesiems ir jų artimiesiems. Psichikos sveikatos fondas didelį dėmesį skiria moksliniams tyrimams apjungiant egzistuojančias akademines žinias ir kitų tyrėjų rezultatus, atliekant originalias studijas, o tyrimų duomenis integruojant politiniu ir praktiniu lygmeniu. Pvz., turi atskirą skyrių, skirtą sergančiųjų įgalinimui ir socialiniam įtraukimui į visuomenę.

Mokslinė stažuotė N. Grigutytei, kaip jaunajai mokslininkei, atveria galimybes dalintis Lietuvoje atliekamų tyrimų rezultatais, parengti aukšto lygio mokslinę publikaciją ir stiprinti kontaktus tarptautinių projektų įgyvendinimui. Tyrimų rezultatai, išspausdinti mokslinėje publikacijoje, turėtų didesnį politinį svorį siekiant psichikos sveikatos sistemos pagerinimo Lietuvoje.

Projekto rezultatai: Mokslinė išvyka į Anglijos Psichikos sveikatos fondą

Finansavimo šaltinis: Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 9 prioriteto „Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas“ 09.3.3-LMT-K-712 priemonė „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos