Erdvelaivis zeme VU FsF 2016 Prasidėjo registracija į VU Filosofijos fakulteto atviras paskaitas bei interaktyvias veiklas, vyksiančias rugsėjo 12-16 dienomis mokslo populiarinimo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ metu.

Šiemet festivalio dalyviams Fakultete siūlomos šios 7-ios socialinių ir humanitarinių mokslų srities paskaitos bei interaktyvios veiklos:

Rugsėjo 12 d. 17 val. 201 aud.
„Dirbti šimtu procentų? Visi atsakymai apie įsitraukimą į darbą“
Šiuolaikiniame darbo pasaulyje, kad galėtų efektyviai konkuruoti, organizacijos turi net tik įdarbinti talentus, bet apskritai gebėti įkvėpti ir įgalinti darbuotojus, kad jie savo gebėjimus maksimaliai panaudotų darbe. Organizacijoms reikalingi su darbu psichologiškai susiję darbuotojai: norintys ir galintys investuoti save į darbo vaidmenį, proaktyvūs ir įsipareigoję aukštiems veiklos standartams, atsidavę ir energingi darbe – įsitraukę į darbą. Remdamiesi Lietuvoje atliktais tyrimais, paskaitoje aptarsime, kuo darbuotojų įsitraukimas į darbą svarbus organizacijoms ir nuo kokių darbo organizacijoje sąlygų jis priklauso, kodėl patiems darbuotojams svarbu būti įsitraukusiems į darbą ir kaip susikurti tokias sąlygas, kurios leistų dirbti šimtu procentų.

Lektorės: organizacijų psichologės dr. Jurgita Lazauskaitė-Zabielskė, dr. Rita Rekašiūtė Balsienė, dr. Ieva Urbanavičiūtė, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Klinikinės ir organizacinės katedros lektorės, aktyviai atliekančios mokslo taikomuosius tyrimus.



<<<>>>

Rugsėjo 13 d. 18 val. 201 aud.
Psichologinė (savi)pagalba internetu
Kompiuterius ir kitus išmaniuosius internetą naudojančius prietaisus vis dažniau pasitelkiame ne tik savo kasdienio gyvenimo darbams, bet ir sudetingesnėms problemoms spręsti. Psichologinė pagalba internetu yra  visame pasaulyje stipriai auganti praktinė ir tyrinėjimų sritis. Ar gali psichologinė pagalba internetu gali būti tokia pat veiksminga kaip ir tradicinė psichologinė pagalba? Ar gali žmogus su savo turimais psichologiniais ištekliais padėti pats sau, jeigu jam suteiksime tam tikras psichologijos žinias?

Lektoriai: Jonas Eimontas, psichologas, Vilniaus universiteto doktorantas ir dr. Evaldas Kazlauskas, psichologas, Vilniaus universiteto docentas, Filosofijos fakulteto studijų prodekanas.



<<<>>>

Rugsėjo 14 d. 15 val. 201 aud.
„Empatijos pakaitalas ar iliuzija: technologijos, leidžiančios pažvelgti į pasaulį Kito akimis?“
Nors esame socialiniai gyvūnai, evoliucijos apdovanoti empatijos sugebėjimu, mėgindami perprasti kitų mintis ir jausmus labai dažnai darome apmaudžias klaidas. Nūdienos skaitmeninių technologijų amžiuje net ir šiai problemai buvo atrastas sprendimas – akių sekimo ir emocijų atpažinimo įranga. Susipažinti su šia įranga, ją išbandyti savo kailiu galėsite interaktyvioje paskaitoje-demonstracijoje. Kartu galėsime pasvarstyti, ar ši technologija ateityje negalėtų tapti vienu iš mūsų socialinio gyvenimo talkininkų, padedančiu greičiau perprasti partnerį(-ę), bosą, draugus, pažįstamus ir prašalaičius?

Lektoriai: Antanas Voznikaitis, vyr. specialistas, atsakingas už fakulteto tyrimų įrangą ir dr. Evaldas Kazlauskas, psichologas, Vilniaus universiteto docentas, Filosofijos fakulteto studijų prodekanas.

<<<>>>

Rugsėjo 14 d. 17 val. 201 aud.
„Migracija globali – pasekmės lokalios“
Migracija – senas reiškinys. Žmonės pamažu apsigyveno visoje planetoje, bet judėjimas vyksta iki šiol. Ne tik žmonių. Migruoja gyvūnai, mikroorganizmai. Valstybėms pasidalinus planetą, migrantų susidūrimas su vietiniais tampa komplikuotas. Aktualiausia dabarties problema –  sugyvenimas.

Lektorė: doc. dr. Lidija Šabajevaitė, vykdanti mokslinius tyrinėjimus Politinės minties istorijos srityje.

<<<>>>

Rugsėjo 15 d. 13:00 val. 201 aud.
„Ar mums dar aktuali būties problema?“
„Reikia mąstyti ir sakyti esantį išliekant: būti yra, o nieko nėra“ – tokią žinią mums paliko Parmenidas. Ką būties problema ir jos sprendimai reiškė anonimišką mąstymo subjektą eksploatuojančiam antikos žmogui? Jei mes jau paženklinti individualizuojančiu įskiepu „cogito ergo sum “,  tai ar mums begali turėti kokią nors prasmę Parmenido anonimiškasis konstruktas? Ar tik mes, nekritiškai perimdami antikos filosofų tekstus, nemėginame susapnuoti svetimų sapnų? Paskaitoje bus aptariama būties problemos genezė antikos filosofijoje ir šios problemos transformacija moderniajame mąstyme.

Lektorius: profesorius Skirmantas Jankauskas, Filosofijos fakultete dėstantis ikisokratikų, Platono, Aristotelio ir Descarteso filosofiją, 2015 m. išleidęs monografiją „Platonas: filosofavimas grožio akivaizdoje“, kurioje šiuolaikiškai interpretuoja antikos filosofiją.

<<<>>>

Rugsėjo 16 d. 15 val. 201 aud.
„Kodėl vaikų globos sistema Lietuvoje sunkiai pasiduoda pokyčiams?”
Lietuvoje daug vaikų namų, o politikai, paslaugų administratoriai, globos įstaigų vadovai ir darbuotojai tiesiogiai ar netiesiogiai palaiko šių institucijų išlikimą. Visuomenė įtariai ir su nepasitikėjimu žiūri į globą šeimoje. Kokie veiksniai ir aplinkybės tai lemia? Paskaitoje bus aptariama Lietuvos vaikų globos deinstitucionalizacijos procesas pokyčių teorijos perspektyvoje.

Lektorė: Laimutė Žalimienė,  Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Socialinio darbo katedros profesorė, kurios moksliniai tyrinėjimai apima šias sritis: socialinės paslaugos šiuolaikinėje gerovės valstybėje, paramos šeimai politika, socialinis darbas ir žmogaus teisės, socialinių paslaugų vadyba, globos kokybė.

<<<>>>

Rugsėjo 16 d. 10:00-15:00 val. VU Jungtinio gyvybės mokslų centro R 402 aud.
Empatijos pakaitalas ar iliuzija: technologijos, leidžiančios pažvelgti į pasaulį Kito akimis?
Nors esame socialiniai gyvūnai, evoliucijos apdovanoti empatijos sugebėjimu, mėgindami perprasti kitų mintis ir jausmus labai dažnai darome apmaudžias klaidas. Nūdienos skaitmeninių technologijų amžiuje net ir šiai problemai buvo atrastas sprendimas – akių sekimo ir emocijų atpažinimo įranga. Susipažinti su šia įranga, ją išbandyti savo kailiu galėsite interaktyvioje paskaitoje-demonstracijoje. Kartu galėsime pasvarstyti, ar ši technologija ateityje negalėtų tapti vienu iš mūsų socialinio gyvenimo talkininkų, padedančiu greičiau perprasti partnerį(-ę), bosą, draugus, pažįstamus ir prašalaičius?

Lektorius: Antanas Voznikaitis, vyr. specialistas, atsakingas už fakulteto tyrimų įrangą.

<<<>>>

Rugsėjo 16 d. (penktadienį), paskutinę festivalio „Erdvėlaivis Žemė“  dieną, taip pat vyks Vilniaus universiteto Atvirų durų diena.

Lauksime Jūsų!

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos