Bursu kiemas sm 20162016 metų rugsėjo  20 d. 17 val. kviečiame į seminarą „Lietuvos visuomenės vertybių kaita per dvidešimt nepriklausomybės metų“. Seminare doc. dr. Rūta Žiliukaitė, dr. Aida Savicka, prof. dr. Arūnas Poviliūnas pristatys, kaip, remiantis 1990, 1999 ir 2008 metų Europos vertybių tyrimo duomenis, kito mūsų visuomenės vertybinės nuostatos tokiose socialinio gyvenimo srityse, kaip šeima, darbas, laisvalaikis, religija, moralė ar politika, kuo skiriasi ar yra panašios Lietuvos gyventojų vertybės į kitų Europos Sąjungos šalių ar kaimyninių Rytų Europos šalių gyventojų vertybes, kaip reikėtų suprasti komparatyvistinių sociologinių vertybių tyrimų rezultatus ir kaip galima būtų atsakyti  į tokiems tyrimams skirtą kritiką.

Dr. Aida Savicka kvies padiskutuoti, ar Lietuvos visuomenės šeimos vertybinės orientacijos Europos šalių kontekste yra apibūdintinos kaip tradicinės, ar per du dešimtmečius jos yra gerokai priartėjusios prie vakarietiškų tendencijų, ir pokomunistinių šalių kontekste galėtų būti vertintinos kaip nuosaikiai liberalios. Mokslininkė aptars, kokie pokyčiai įvyko darbo vertybių srityje, ar šiuolaikiniame Vakarų pasaulyje matomas persiorientavimas nuo saugumo prie savirealizacijos vertybių darbo sferoje, kai anksčiau darbas pirmiausia buvo vertinamas kaip pajamų šaltinis, o ilgalaikio ekonominio augimo ir didėjančio saugumo sąlygomis žmonės savo darbą ima sieti su asmenybės tobulėjimo, savirealizacijos aspiracijomis, matomas ir Lietuvos visuomenėje.

Dr. Rūta Žiliukaitė seminare pristatys kaip kito Lietuvos gyventojų religinės ir moralinės vertybės: ar visuomenėje paplitęs religinis individualizmas gali būti suprastas kaip sekuliarizacija mikro lygmeniu, ar lietuviai yra liberalūs ar konservatyvūs moralės klausimais, kokie veiksniai padeda suprasti Lietuvos gyventojų vertybines nuostatas asmeninės ir viešosios moralės srityse. Taip pat mokslininkė atskleis, kiek stipri yra Lietuvos visuomenės pilietinės visuomenė kitų Europos šalių kontekste.

Prof. dr. Arūnas Poviliūnas seminaro dalyvius kvies pažvelgti į  sociologinius vertybių tyrimus filosofijos ir simetrinės antropologijos požiūriais, aptars, ką būtų galima atsakyti dviem sociologinių vertybių tyrimų ir Ronaldo Ingleharto modernizacijos teorijos kritikams – filosofui Alvydui Jokubaičiui ir sociologui Maxui Halleriui.

Seminaras yra skirtas pristatyti Lietuvos mokslo tarybos remiamo projekto „Lietuvos visuomenės vertybių kaita per dvidešimt nepriklausomybės metų“ (MIP–007/2015) rezultatus.

Seminaras vyks Filosofijos fakultete, 201 aud., Universiteto g. 9/1, Vilniuje.
Renginio trukmė: 2 val.

KVIEČIAME DALYVAUTI!

Kontaktinis asmuo:
Rūta Žiliukaitė
tel.: 852667626
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos