Š. m. vasario 24 d. 10 val. Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto 201 aud. TOMAS NEMUNAS MICKEVIČIUS gins disertaciją „Graikiškosios gaminimo sampratos apmąstymas Heideggerio technikos filosofijoje“ humanitarinių mokslų srities, filosofijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Su disertacija galima susipažinti čia.

Anotacija
Disertacijoje, akcentuojant moderniosios technikos sampratos svarbą, pristatoma pamatinė vokiečių mąstytojo Martino Heideggerio mąstymo visumos ašis. Moderniosios technikos sampratos esmė kildinama iš dar ankstyvuosiuose Heideggerio tekstuose ir paskaitose pasirodžiusios pamatinės gaminimo veiklos kaip senovės graikų mąstymo ištakos sampratos. Tuo pačiu reaktualizuojama pastaroji unikali mąstytojo atlikta senovės graikų mąstymo, struktūruojančio Vakarų minties apskritai esmę, interpretacija. Disertacijoje įrodinėjama, kad kaip tik senovės graikams skirtuose tekstuose pasirodžiusi gaminimo veiklos struktūros eksplikacija yra raktas ne tik suprasti garsųjį filosofo veikalą Būtis ir laikas, bet taip pat ir suvokti vėlesnįjį Heideggerio mąstymą, besisukantį apie moderniosios technikos esmės paieškas. Dabartinę žmonijos padėtį mąstytojas aiškina kaip vis besiplečiantį technomokslinio tikrovės pagaminamumo logikos įsitvirtinimą. Istorinėje moderniojo techninio pasaulėvaizdžio raidoje svarbūs krikščioniškasis ir modernusis gamtamokslinis pasaulėvaizdžiai taip pat suprastini pirmiausia kaip minėtosios tikrovės techninio pagaminamumo logikos įtvirtintojai. Parodoma, kad Heideggerio moderniosios technikos vertinimo ambivalencija pirmiausia susijusi vėlgi su pamatine gaminimo struktūra: viena vertus, ieškoma netechninės, gaminimo struktūros išvengiančios tikrovės patirties, kita vertus, sugestionuojama, kad vis dėlto kaip tik per šią gaminimo patirtį atsiveria tikroji tikrovės sandara.

Disertacijos gynimo taryba:

Pirmininkas – prof. dr. Skirmantas Jankauskas (Vilniaus universitetas, humanitariniai mokslai, filosofija – 01H),

doc. dr. Povilas Aleksandravičius (Mykolo Romerio universitetas, humanitariniai mokslai, filosofija – 01H),

prof. dr. Algis Mickūnas (Ohajo universitetas, JAV, humanitariniai mokslai, filosofija – 01H),

doc. dr. Nerijus Milerius (Vilniaus universitetas, humanitariniai mokslai, filosofija – 01H),

doc. dr. Kristupas Sabolius (Vilniaus universitetas, humanitariniai mokslai, filosofija – 01H).

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616

el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos