Naujienos

2024-04-16

Filosofijos institutas kviečia į konferenciją „Nihilizmas ir tikrovė“

PLAČIAU

2024-04-16

Prof. Maurizio Ferraris paskaita Filosofijos fakultete

PLAČIAU

2024-04-16

Raidos psichopatologijos tyrimų centro konferencija

PLAČIAU

2024-04-10

Diskusija su pasauline sporto ikona ir kovos už lygybę simboliu

PLAČIAU

2024-04-09

Socionomų forumas „AI Meets Social Services“

PLAČIAU

2024-04-09

Prof. dr. Tomasz Mróz paskaita

PLAČIAU
Visos naujienos

Atviros „Erdvėlaivis Žemė“ renginio paskaitos Filosofijos fakultete [2014 09 10-17]

2014 ervelaivis ZemeŠ. m. rugsėjo 10-17 dienomis VU Filosofijos fakultetas kviečia į Atviras paskaitas, vyksiančias mokslo populiarinimo renginio „Erdvėlaivis Žemė“ metu:

Rugsėjo 10 d. 16 val. 201 aud.
Lina Gervinskaitė-Paulaitienė „MENTALIZACIJA: SUPRANTANT SAVO IR KITO VIDINĮ PASAULĮ“
Mentalizacija – tai savo ir kito žmogaus elgesio supratimas, susiejant stebimą elgesį su vidiniu pasauliu. Kitaip mentalizaciją galima apibūdinti, kaip gebėjimą pamatyti kitą iš vidaus, o save iš išorės. Paskaitoje plačiau aptarsime, kaip dar galima apibūdinti mentalizaciją, kaip ji yra įgyjama ankstyvuose prieraišumo santykiuose bei kaip mentalizacija atsiskleidžia kasdienybėje, ką galima daryti, siekiant lavinti šį gebėjimą.
Lektorė: psichologė Lina Gervinskaitė-Paulaitienė, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Klinikinės ir organizacinės katedros doktorantė, aktyviai dirba mokslinėje, praktinėje ir pedagoginėse veiklose.

<<<>>>

Rugsėjo 11 d. 17 val. 201 aud.
Nerijus Milerius „KINAS IR FILOSOFIJA“
Filosofija ir kinas dažnai būdavo suvokiami, kaip priklausantys skirtingoms sritims: filosofija – žodžio, o kinas – vaizdo. Vis dėlto šių dienų pasaulyje griežta perskyra tarp žodžio ir vaizdo nebeegzistuoja, filosofija „vaizduoja“, o kinas – mąsto. Paskaitoje „Kinas ir filosofija“ bus aptariami bendrieji kino filosofijos principai, kurie bus iliustruojami apokalipsės kino pavyzdžiais.
Lektorius: filosofas Nerijus Milerius, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto docentas, parašęs monografiją „Apokalipsė kine: filosofinės prielaidos“. N. Mileriaus kurio moksliniai tyrinėjimai apima šias sritis: Šiuolaikinės kasdienio pasaulio teorijos, Urbanistikos filosofiniai pagrindai, Kino teorija ir filosofija.

<<<>>>

Rugsėjo 15 d. 18 val. 201 aud.
Lidija Šabajevaitė „KULTŪRA TARP NACIONALUMO IR GLOBALUMO“
Nepaisant plintančio pasaulio šalių susietumo, kiekviena šalis siekia išsaugoti savo nacionalines vertybes, o tradicinės kultūros paminklai yra bene įdomiausi kiekvienam, nuvykusiam į svečią šalį. Kita vertus, tarp šalių natūraliai vyksta kultūros mainai – ar galime juos vadinti kosmopolitinė kultūra?
Lektorė: Lidija Šabajevaitė, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Filosofijos katedros docentė, kurios moksliniai interesai apima Politinės minties istorijos sritį.

<<<>>>

Rugsėjo 16 d. 18 val. 201 aud.
Vaiva Klimaitė ir Said Dadašev „AR VISKAS, KĄ ŽINOME APIE SAVIŽUDYBES, YRA TIESA?“
Ar tai, ką manome žinantys apie savižudybes, tikrai yra tiesa? Galbūt tai tėra visuomenėje paplitę klaidingi įsitikinimai ir mitai, dėl kurių lieka neįvertinta reali savižudybės grėsmė? Tikslesnės žinios apie savižudybės reiškinį ir jo aspektus gali padėti pastebėti savižudybės grėsmę, suteikti drąsos kalbėti apie tai ir – užkirsti kelią naujai savižudybei.
Lektoriai: Vaiva Klimaitė, Vilniaus psichikos sveikatos centro psichologė bei Vilniaus universiteto doktorantė. Said Dadašev, psichologas bei Vilniaus universiteto doktorantas.

<<<>>>

Rugsėjo 16 d. 19:30 val. 201 aud.
Kristupas Sabolius „FILOSOFIJA IR VAIZDUOTĖ“
Nors daugybė vizionierių pasikliovė vaizduotės galia, naujųjų technologijų valdomame pasaulyje ją išnaudoti tampa vis sunkiau. Kinas, internetas, televizija ir kibernetinės realybės nuolat kuria įsivaizduojamybės pasaulius, kurie nepalieka vietos individualiam kūrybingumui. Tačiau, atsigręždami į filosofiją, galime atskleisti ne tik vaizduotės įkalinimo, bet ir išsilaisvinimo perspektyvas.
Lektorius: Kristupas Sabolius yra filosofas, rašytojas ir scenaristas, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto docentas. 2012 m. pasirodė jo pirmoji monografija „Įnirtingas miegas. Vaizduotė ir fenomenologija“. K. Sabolius yra parašęs keletą teatro pjesių, romaną „Bloga knyga“ (2006). Kartu su režisieriumi Ignu Jonynu sukūrė scenarijų filmui „Lošėjas“, kuris šių metų „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose pripažintas geriausiu vaidybiniu filmu Lietuvoje.

<<<>>>

Rugsėjo 17 d. 18 val. 201 aud.
Boguslavas Gruževskis „LAIMĖS VAIDMUO ŠIUOLAIKINĖJE VISUOMENĖJE“
Šiuolaikinėje visuomenėje dėl technologijų bei ekonominio išsivystymo lygio didėja žmonių susvetimėjimas (anomija), keičiasi tradiciniai santykiai bei vertybės. Iš kitos pusės – didėja laisvo pasirinkimo vaidmuo bei asmeninio pasirinkimo atsakomybė. Prie tokių sąlygų žmogaus gyvenimo trajektorija vis labiau priklauso nuo jo asmeninių pasirinkimų. Kas sąlygoja mūsų pasirinkimus? Ar mūsų pasirinkimai visada yra efektyvūs? Ar siekis būti laimingu yra pagrįstas? Ar kiekvienas gali būti laimingas šiuolaikinėje visuomenėje?
Lektorius: Boguslavas Gruževskis, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Socialinio darbo katedros profesorius, Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius.

<<<>>>

Rugsėjo 19 d. vyks mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ baigiamoji dalis – mokslo mugė, kurios metu Tavęs laukia daug įvairių mokslo populiarinimo paskaitų, mokslo dirbtuvių, laboratorijų bei kitų renginių! Visų renginių tvarkaraštis pateikiamas plakate - parsisiųsti

Registracija

Registracija į renginius vyksta mokslofestivalis.eu svetainėje šiuo adresu (žr. „Į Mokslo šventę Saulėtekyje kviečia Vilniaus universitetas 19.09.2014“).

Laukiame atvykstant!

Informacijos šaltinis

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos