Violetos Cimalanskaitės-Kazlauskienės disertacijos gynimas

Pradžia: 2024-05-16 15:00
Pabaiga: 2024-05-16 17:30

foto2024 m. gegužės 16 d. 15 val. 201 aud. Psichologijos instituto doktorantė VIOLETA CIMALANSKAITĖ-KAZLAUSKIENĖ gins disertaciją „Teistų asmenų sprendimų priėmimas dėl sukčiavimo nusikaltimų darymo“ psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudojant nuoroda: https://bit.ly/4af3dDb

Mokslinis vadovas – prof. dr. Gintautas Valickas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).   

Disertacijos gynimos tarybos sudėtis:

prof. dr. Evaldas Kazlauskas – tarybos pirmininkas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);

doc. dr. Alfredas Laurinavičius (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);

prof. dr. Jonas Prapiestis (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, teisė – S 001);

prof. dr. Osvaldas Rukšėnas (Vilniaus universitetas, gamtos mokslai, biofizika – N 011);

dr. Viktorija Tidikis (Šiaurės Arizonos universitetas, JAV, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).

Anotacija:

Atsižvelgiant į didelį sukčiavimo nusikaltimų paplitimą bei padaromos žalos mastą, daug dėmesio skiriama situaciniams veiksniams, kuriuos kontroliuojant būtų galima mažinti sukčiavimo nusikaltimų riziką bei didinti jų išaiškinimą. Tačiau žinių apie individualius veiksnius, susijusius su sprendimu sukčiauti, vis dar trūksta. Pasitelkiant dvejopo informacijos apdorojimo teorinę prieigą, disertacijoje siekiama atskleisti sprendimų priėmimo dėl sukčiavimo nusikaltimų darymo ypatumus, vertinant psichologinius ir psichofiziologinius rodiklius, atsižvelgiant į laiką, skiriamą situacijai įvertinti, ir pykčio patyrimą. Atliktame eksperimentiniame tyrime dalyvavo 67 suaugę vyrai, atliekantys laisvės atėmimo bausmę. Rezultatai parodė, kad, sprendžiant dėl sukčiavimo ir patiriant nestiprų pyktį, aktyvinami tiek automatiniai, intuityvūs (pirmojo tipo), tiek racionalūs, analitiniai (antrojo tipo) informacijos apdorojimo procesai. Nestipraus pykčio patyrimas ir situacijai įvertinti skirtas laikas turi įtakos sprendimų, susijusių su sukčiavimu, pobūdžiui. Be to, sprendimas nesukčiauti yra susijęs su didesniu širdies ritmo variabilumu ir akių vyzdžių išsiplėtimu. Galiausiai, nustatyta, kad sprendimams dėl sukčiavimo būdingas numatomos „nusikaltimo naudos“ pervertinimas ir rizikos nuvertinimas. Remiantis gautais rezultatais disertacijoje pateikiamos gairės sukčiavimo nusikaltimų prevencijai ir intervencijai.    

Skaityti disertaciją

Renginyje bus fotografuojama, filmuojama ir renginys bus tiesiogiai transliuojamas internetu. Informuojame, kad jūs galite būti matomas renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose. Po renginio šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar kitose medija priemonėse.

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos