Naujienos

2024-04-16

Filosofijos institutas kviečia į konferenciją „Nihilizmas ir tikrovė“

PLAČIAU

2024-04-16

Prof. Maurizio Ferraris paskaita Filosofijos fakultete

PLAČIAU

2024-04-16

Raidos psichopatologijos tyrimų centro konferencija

PLAČIAU

2024-04-10

Diskusija su pasauline sporto ikona ir kovos už lygybę simboliu

PLAČIAU

2024-04-09

Socionomų forumas „AI Meets Social Services“

PLAČIAU

2024-04-09

Prof. dr. Tomasz Mróz paskaita

PLAČIAU
Visos naujienos

Renginiai

Emocinė sveikata: studentai susiduria su įvairiausiais iššūkiais

Kalbėti apie psichologinę sveikatą ne tik reikia, bet tai yra būtina. Kiekvienas žmogus gali susidurti su emocinės sveikatos sunkumais, kurie gali jį vienaip ar kitaip paveikti. Vieni žmonės su neigiamomis emocijomis susidoroja be didesnių problemų, tačiau kitiems psichologinės sveikatos bėdos gali tapti nemenku gyvenimo iššūkiu. Apie psichologinę sveikatą, jos svarbą ir pagalbą iškilus sunkumams kalbėjosi VU SA programos „Be etikečių“ atsovai su Psichologinio konsultavimo ir mokymų centro (PKMC) psichologe - psichoterapeute Ieva Vasionyte.

- Kodėl svarbu kalbėti apie psichologinę sveikatą?

- Kiekvienas žmogus, kurį dažniau nei įprastai kamuoja prasta nuotaika, kuris itin dažnai nerimauja ar patiria kitų emocinės sveikatos sunkumų, pripažins, kad šios problemos turi didelę įtaką jo kasdienei veiklai. Kenčia darbo, mokymosi kokybė, santykiai su artimaisiais. Mūsų visuomenėje vis dar sunku pripažinti, kad depresija, nerimo sutrikimai, šizofrenija yra tokios pačios ligos kaip ir gripas, vėžys. Tai yra sveikatos sutrikimai, trukdantys gyventi, tačiau juos įmanoma išgydyti ar palengvinti gyvenimą su liga, kreipiantis pagalbos į specialistus. Kalbėjimas apie šias problemas sumažina jų mistiškumą ir „gėdingumą“. Kuo daugiau žmonės apie tai girdi, tuo lengviau priimti, kad jas yra normalu turėti ir kreipdamasis pas psichikos sveikatos specialistus nebūsi pasmerktas visuomenės. Be to, visuomenės švietimas apie emocinės sveikatos stiprinimą gali padėti užkirsti kelią psichikos ir elgesio sutrikimų vystymuisi.

- Kiek studentų kreipiasi į PKMC?

- Per metus į PKMC kreipiasi beveik du šimtai studentų. Jiems suteikiama nuo vienos iki keliolikos psichologinių konsultacijų, vidutiniškai suteikiama beveik du tūkstančiai konsultacijų per metus.

- Kiek asmenų (procentaliai), remiantis trečiųjų organizacijų duomenimis, kenčia nuo vienokių ar kitokių sutrikimų?

- Lietuvos statistikos departamentas pateikia tokius skaičius: 2015 metais Lietuvoje psichikos ir elgesio sutrikimais sirgo 72,64 žmonės iš 1000 gyventojų. Tai yra 7,26 proc. gyventojų. Visgi svarbu atkreipti dėmesį, kad šis skaičius parodo kiek žmonių kreipėsi į psichikos sveikatos specialistus, tačiau į jį nepatenka asmenys, kurie kreipiasi pas privačius specialistus – psichologus ir psichiatrus - ir tie gyventojai, kurie pas specialistus apskritai nesikreipia, nepaisant turimų sunkumų. Naujausi Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys pateikia kitokius rezultatus. Pasak jų, Europoje per pastaruosius metus psichikos sveikatos sunkumų turėjo 27 proc. suaugusiųjų (18-64 m.). Sutrikimai, kurie buvo įtraukti į šią statistiką – priklausomybė nuo psichoaktyvių medžiagų, psichozės, depresija, nerimo ir valgymo sutrikimai.

- Su kokiomis problemomis dažniausiai susiduria studentai?

- Į mūsų centrą studentai kreipiasi su pačiomis įvairiausiomis problemomis. Daugiausiai studentų sulaukiame artėjant sesijai ar baigiamųjų darbų gynimams, kai darosi sunku susitvarkyti su studijų keliama įtampa. Dažnai kreipiasi studentai, abejojantys savo studijų pasirinkimu, nežinantys kokiu gyvenimo keliu pasukti pabaigus studijas. Baigiantis rudens semestrui sulaukiame ir pirmakursių, kuriems adaptacija universitete, išvykus iš gimtojo miesto, kelia daug nerimo ir streso. Tačiau tai tik kelios labiau su studijomis susijusios problemos. Nemažai studentų kreipiasi ir kitais klausimais: ženkliai pablogėjusia nuotaika, kuri trukdo vykdyti kasdienes veiklas, studentai, turintys valgymo sutrikimų, norintys pagerinti tarpasmeninius santykius su antrąja puse ar šeimos nariais.

- Kaip PKMC gali jiems pagelbėti?

- Mūsų centre dirba beveik 30 konsultantų – psichologų, psichoterapeutų, kurie konsultacijų metu gali padėti atrasti atsakymus į kylančius gyvenimiškus klausimus, padėti atgauti gerą nuotaiką ir padėti grįžti į įprastas gyvenimo vėžias. Psichoterapinės grupės skirtos norintiems geriau save pažinti, pagerinti tarpasmeninio bendravimo įgūdžius, įvairūs mokymai skirti norintiems sužinoti apie būdus kaip susitvarkyti su stresu ar atidėliojimu studijų metu, geriau pažinti save. Taip pat teikiamos porų ir šeimos konsultavimo paslaugos, įvertinimo paslaugos, jeigu kyla poreikis įsivertinti savo intelektinius gebėjimus, pasirinkti profesiją, įvertinti, ar studentas turi mokymosi sunkumų, tokių kaip disleksija ar disgrafija.

- Kaip kito besikreipiančių į PKMC studentų skaičius? Ar jis didėjo ar mažėjo? Kaip manote, kodėl taip nutiko?

Kiekvienais metais vis daugiau studentų sužino apie mūsų centro teikiamas paslaugas, be to, mažėja stigma, kad kreiptis pas psichologą yra blogai. Tad stebime besikreipiančių studentų skaičiaus augimą ir tikimės, kad vis daugiau jų pasiryš kreiptis pagalbos į mus ar kitus psichikos sveikatos priežiūros specialistus.

Straipsnį parengė VU SA programa „Be etikečių“.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos