Tiesos laboratorija

Pradžia: 2023-02-07 19:00
Pabaiga: 2023-02-07 20:30

Filosofijos seminarai2023 m. vasario 7 d. 19 val. kviečiame į atvirus skaitymus. Skaitymai vyks 205 aud.

Prieš kelis metus Oxford’o žodyno leidėjai, metu žodžiu išrinko sąvoka post-tiesa – post-truth. Tai sukuria keistos chronologijos įspūdį, tarsi būta laikotarpio, kurį galėtume įvardinti kaip vienareikšmiškos tiesos laiką. Nors egzistuoja nemažai epochų ir režimų, kurie mielai centralizuotų tiesos laikotarpio statusą, teisybė yra ta, kad filosofijos istorijoje niekada ir nebuvo nekontraversiškai atsakyta – kas yra tiesa?

Sekant pagrindiniais įvykiais rezonuojančiais su post-tiesos naujadarų – 2016 metų JAV prezidento rinkimai, Brexit’as, anti-vakcinų isterija, galiausiai prieš metus įvykusi karinė RF invazija į Ukrainą, galima būtų teigti, kad post-tiesos fenomenas priklauso politinės retorikos sričiai. Tačiau ir šiuolaikinėje filosofijoje tiesos problematika įgauna naują aktualumą ir svarbą. Nauji, klasikiniai tiesos problemą nagrinėjusių autorių – B. Russello, P. Horwicko, D. Davidsono leidimai, Oxford’o (2018), ir MIT (2021) straipsnių rinktinės, kitos naujos publikacijos tiesos klausimu, keistai rezonuoja su kai kurių vėlyvosios modernybės autorių ištaromis apie tiesos pabaigą.

Post-tiesos klausimas apima daugiau šiuolaikiniam būviui aktualių problemų, negu tik politikos plotmė – globalaus atšilimo neigimas, negatyvumas mokslo atžvilgiu, įvairios sąmokslo teorijos, istorijos mokslo falsifikavimas, tieos ir meno santykis.

Tiesos laboratorijos seminaras ir bus skirtas naujai įvertinti tiek klasikines, tiek šiuolaikines įvairias tiesos sampratas besikeičiančios tikrovės fone. Seminaro metu bus nuodugniai ir lėtai skaitomi tekstai, kartu nagrinėjant esmines sąvokas, minties raidą, kontroversijų taškus. Tikslinė auditorija – įvairių pakopų humanitarinių, tiksliųjų, gamtos mokslų ir menų studentai.

Seminarą moderuoja Filosofijos instituto doktorantas Edgaras Bolšakovas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos