Prof. Teresos Obolevitch paskaita „Semiono Franko filosofija“

Pradžia: 2023-10-30 13:00
Pabaiga: 2023-10-30 15:15

obolevitch copyVU Filosofijos fakultete 2023 m. spalio 30–31 dienomis paskaitas skaitys Jono Pauliaus II popiežiškojo universiteto Krokuvoje profesorė habil. dr. sesuo Teresa Obolevitch. Paskaitos bus skaitomos anglų kalba.

Spalio 30 d. 13:00–15:15, 211 (SPA) aud. „Semiono Franko filosofija“.

Spalio 31 d. 11:00–12:30, 211 (SPA) aud. „Semionas Frankas Lietuvoje“.

Paskaitos skirtos žymaus religijos filosofo Semiono Franko (1877‒1950), gimusio žydų šeimoje Rusijoje, pasitraukusio į Vokietiją, o mirusio Londone, idėjoms aptarti. Franko gyvenimas ir veikla bus pristatyti ypatingą dėmesį skiriant klausimui apie Lietuvos vietą jo biografijoje, mat jo protėviai, tiek iš mamos, tiek iš tėvo pusės yra kilę iš Lietuvos. Bus aptarta Franko kelionė po Baltijos šalis (Lietuvą, Latviją ir Estiją). Ši kelionė vyko 1928 m., ją organizavo Krikščionių studentų judėjimo atstovai. Paskaitose bus nagrinėjamos Franko kalbos, pasakytos Latvijoje (Rygoje, Daugpilyje) ir Estijoje (Taline ir Tartu). Paskui, remiantis archyviniais duomenimis (kai kurie jų saugomi Vilniaus universitete), bus tiriamos Franko paskaitos, skaitytos Kaune, o taip pat 18 straipsnių, publikuotų „Vairo“ žurnale bei „Lietuvos aide“. Be to, bus nagrinėjamas Franko santykis su Vosyliumi Sezemanu, kuris tuo metu profesoriavo Lietuvos universitete (nuo 1930 m. Vytauto Didžiojo universitetas), iš dalies ir dėl Franko rekomendacijos (pastaroji saugoma Vilniaus universitete).

Sesuo prof. dr. habil. Teresa Obolevitch yra knygų Nuo onomatodoksijos iki estetikos. Aleksiejaus Losevo simbolio samprata (Od onomatodoksji do estetyki. Aleksego Łosiewa koncepcja symbolu. Studium historyczno-filozoficzne, Krakow: Wydawnictwo WAM, 2011), Rusų religinė filosofija (La philosophie religieuse russe, Paris: Cerf 2014.), Tikėjimas ir mokslas rusų religinėje mintyje (Faith and Science in Russian Religious Thought, Oxford: Oxford University Press 2019), „Krikščionybę priėmęs žydas”. Apie Semiono Franko filosofiją („Żyd, który przyjął chrześcijaństwo”. Wokół filozofii Siemiona Franka, Zielona Góra: Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego 2021.), Rytų krikščionybės tradicija modernioje rusiškoje mintyje ir anapus jos (The Eastern Christian Tradition in Modern Russian Thought and Beyond, Leiden: Brill 2022) ir kt. autorė bei daugybės knygų sudarytoja.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos