Religijos apibrėžtis ir politika: baltų ir žydų atvejai

Pradžia: 2023-12-15 15:00
Pabaiga: 2023-12-15 16:30

religVilniaus universitetas ir Lietuvos religijotyrininkų draugija kviečia į seminarą apie religijos apibrėžtis ir politiką. Mokslinis religijos konceptualizavimas ilgą laiką rėmėsi krikščioniška (protestantiška) samprata, sutelkta į tikėjimo turinius. Pastaruoju metu daugelis įvairių disciplinų mokslininkų tokias apibrėžtis kvestionavo, atkreipdami dėmesį į kitus svarbius aspektus – praktiką, kūniškumą, materialumą ir kt. Atskleista, kad protestantiška samprata vargiai padeda suprasti daugelį religijų, kurios įvairiais istoriniais laikotarpiais gyvavo ar gyvuoja visame pasaulyje. Tuo pačiu neabejotina, kad religijos apibrėžtys siejasi su dabartine akademinę sritį peržengiančia religijos politika plačiąja prasme. Kaip religijos konceptualizavimas ir apibrėžties problematika atsiskleidžia diskursuose apie baltus ir žydus? Ar galima kalbėti apie baltų ir žydų religijas? Kada religijos terminas taikytas diskurse apie šias etnines grupes? Kokios religijos sampratos grindžia diskursą apie baltų ir žydų religijas? Kas ir kada atmeta religijos terminą jų kontekste? Seminaras rengiamas kaip LMT finansuojamo projekto „Tautos ir jų religijos: religijos koncepcijos ir tapatybės politika XIX a. pab.-XXI a. Lietuvoje“ (2022-2024) dalis.

Seminare religijos apibrėžtis ir politiką baltų, žydų ir kitų kultūrų atvejuose aptars dr. Aušra Pažėraitė (VU), dr. Eglė Aleknaitė (VU), dr. Radvilė Racėnaitė (LLTI), dr. Dainius Razauskas (VU) ir dr. Vytis Silius (VU).

Vieta: Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetas, 214 auditorija
Laikas: gruodžio 15 d., 15 val.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos