Rusijos mažumos: tapatybės kaita karo metu

 

LMT FsF logo m

Podoktorantūros stažuočių projektas „Rusijos mažumos: tapatybės kaita karo metu“ Nr. S-PD-24-99

 

Projektas finansuojamas 2024 – 2026 metais pagal Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą veiklą „Podoktorantūros stažuotės“.

Projekto laikotarpis: 2024 m. vasario mėn. – 2026 m. sausio mėn.

Projektą vykdo:

Vadovas: prof. dr. Donatas Brandišauskas

Stažuotojas: doc. dr. Kristina Jonutytė

Projekto santrauka:

Plataus masto karas Ukrainoje suaštrino diskusijas apie tapatybę tarp Rusijos Federacijos piliečių nesančių etniniais rusais. Daug etninių mažumų atstovų permąsto, ką reiškia būti mažuma Rusijoje ir kokia jų vieta šios šalies socialiniame ir politiniame gyvenime. Todėl šis projektas žvelgia į besikeičiantį Rusijos etninių mažumų identitetą plataus masto karo Ukrainoje kontekste. Konkrečiau yra gilinamasi į buriatų etninės mažumos atstovus, kurie išvyko iš Rusijos dėl karo Ukrainoje ar bėgdami nuo Rusijos vykdomos karinės mobilizacijos. Tiriamas jų santykis su Rusija, o taip pat ir alternatyvių identiteto sąsajų variantų vizijos. Projekte siekiama šių tikslų vykdant etnografinį daugiavietį tyrimą su naująja buriatų diaspora Vokietijoje ir Mongolijoje. Be to, projekte bus siekiama surinkti ir išanalizuoti ir daugiau atvejų tyrimų apie kitas Rusijos etnines grupes ir jų identiteto kaitą karo metu. Šiuo tikslu bus organizuojamas tarptautinis seminaras, o taip pat leidžiamas straipsnių rinkinys. Projektu siekiama prisidėti prie antropologijos, dekolonijinių tyrimų, posovietinių bei Rusijos tyrimų.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos