disertacijaŠ. m. kovo 4 d. 12 val. Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto 201 aud. OLGA ZAMALIJEVA gins disertaciją „Sergančiųjų lėtinėmis ligomis gydymo nurodymų laikymąsi prognozuojantys veiksniai“ socialinių mokslų srities, psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Su disertacija galima susipažinti čia.

Anotacija
Daktaro disertacijoje siekiama išskirti sergančiųjų lėtinėmis ligomis gydymo nurodymų laikymąsi prognozuojančius biopsichosocialinius veiksnius, atskleisti šių veiksnių tarpusavio sąsajas bei netiesioginius prognostinius ryšius su sergančiųjų lėtinėmis ligomis gydymo nurodymų laikymusi. Tyrime dalyvavo 303 asmenys, kurių amžius varijavo nuo 30 iki 94 metų (M = 58,2 m., SD = 9,5 m.). Visiems tyrime dalyvavusiems tiriamiesiems buvo diagnozuota hipertenzija, o daugiau negu pusei jų diagnozuotas gretutinis cukrinis diabetas ir /arba kitos lėtinės ligos.

Tyrimo rezultatai rodo, kad sergančiųjų lėtinėmis ligomis gydymo nurodymų laikymosi konstruktą geriausiai paaiškina hierarchinė struktūra, kurią sudaro du antro lygmens faktoriai – medikamentinio ir nemedikamentinio gydymo nurodymų laikymasis. Medikamentinio gydymo nurodymų laikymosi faktorių sudaro tyčinis ir netyčinis vaistų nevartojimas; nemedikamentinio gydymo nurodymų laikymosi faktorių sudaro savo būklės stebėjimas, fizinis aktyvumas ir mitybos ypatumai. Kompleksinė prognozuojančių veiksnių analizė parodė, kad gydymo nurodymų laikymasis prognozuojamas sergančiojo įsitikinimų apie gydymą ir tokių ligos suvokimo aspektų kaip suvokiama rizika sveikatai bei ligos trukmė. Be to, sergančiųjų sociodemografinės charakteristikos ir asmenybės bruožai prognozuoja tik tam tikrus gydymo nurodymų laikymosi aspektus. Mikroaplinkos veiksniai leidžia prognozuoti sergančiųjų lėtinėmis ligomis gydymo nurodymų laikymąsi ir sergančiojo įsitikinimus apie gydymą ir ligos suvokimą. O sveikatos būklės ir gydymo veiksniai didžiąja dalimi prie gydymo nurodymų laikymosi paaiškinimo prisideda netiesiogiai.

Disertacijos gynimo taryba:
prof. dr. Gintautas Valickas – tarybos pirmininkas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06 S);
prof. dr. Linas Bieliauskas (Mičigano universitetas, JAV ,socialiniai mokslai, psichologija – 06 S);
prof. dr. Laima Bulotaitė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06 S);
prof. dr. Vytautas Gudonis (Šiaulių universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06 S);
prof. dr. Liuda Šinkariova (Vytauto Didžiojo universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – 06 S).

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos