couch 447484 1280COVID-19 pandemijos plitimas – precedento neturintis laikotarpis visai žmonijai. Tokiu metu taikomos karantino, socialinio atstumo ir saviizoliacijos priemonės kelia itin daug streso ir gali turėti didelį ilgalaikį neigiamą poveikį įvairių visuomenės grupių psichikos sveikatai. Todėl VU Filosofijos fakulteto Psichologijos instituto mokslininkai kartu su kolegomis iš Medicinos fakulteto pradeda įgyvendinti projektą „Psichosocialinio streso reakcijos į COVID-19 pandemiją ir tyrimais paremtos įveikos rekomendacijos“ (finansavimo sutarties Nr. S-COV-20-12).

Pažeidžiamos grupės, vaikai bei paaugliai, jauni suaugę, vyresnio amžiaus žmonės, kurie turi sveikatos sutrikimų, medicinos personalas, pandemijos metu gali išgyventi didelį nerimą ir baimę dėl savo ar artimųjų sveikatos, nesaugumą dėl ateities. Stresą bei kitus psichinės sveikatos sutrikimus gali skatinti apribotos išsilavinimo prieinamumo galimybės, prastesnės galimybės gauti socialinę paramą ar padidintas finansinis nestabilumas.

Šio projekto tikslas yra įvertinti įvairių visuomenės grupių psichosocialines streso reakcijas bei pateikti tyrimais grįstas rekomendacijas COVID-19 padarinių psichikos sveikatai ir gerovei mažinimui.

Projekto rezultatai leis įvertinti ne tik neigiamas pandemijos pasekmes skirtingai COVID-19 paveiktų asmenų psichosocialiniam funkcionavimui, bet ir jų funkcionavimo rizikos, apsauginius veiksnius bei psichologinio atsparumo šaltinius. Parengtos rekomendacijos bus viešinamos gyventojams, specialistams ir skirtingu lygmeniu veikiančioms institucijoms, atsakingoms už šalies gyventojų psichosocialinės gerovės užtikrinimą.

Projektas reikšmingai prisidės prie Lietuvos gyventojų psichologinės ir socialinės gerovės supratimo COVID-19 kontekste. Gauti rezultatai padės efektyviau planuoti reikalingas paslaugas ir taip pagerinti visuomenės narių adaptaciją.

Projekto vadovas – prof. Evaldas Kazlauskas.

Kiti projekto vykdytojai:
dr. Inga Truskauskaitė-Kunevičienė
dr. Odeta Geležėlytė
dr. Ieva Norkienė
dokt. Monika Kvedaraitė
dokt. Ieva Daniūnaitė

lmtfsf logo ltmed logo lt

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos