soc. darbas Kovo 16 d. visame pasaulyje minint socialinio darbo dieną, Tarptautinė socialinio darbo federacija kviečia kalbėti apie socialinį solidarumą ir globalų ryšį. „Aš esu todėl, kad esame mes“ – tai pirmoji visuotinės Socialinio darbo ir socialinės plėtros darbotvarkės 2020–2030 m. tema. Todėl kovo 18 d. 14 val. Vilniaus universiteto (VU) Filosofijos fakulteto Socialinio darbo ir socialinės gerovės katedra rengia nuotolinę tarptautinę diskusiją „Socialinės inovacijos ir pažangios technologijos: naujas socialinio darbo vaidmuo“.

Pasak vienos iš diskusijos organizatorių dr. Ievos Adomaitytės-Subačienės, šiandien technologijos tapo neatsiejama socialinio darbo dalimi: „Technologijos pastarąjį dešimtmetį apima ne tik inžinerines ir informacines, bet ir nano-, bio-, info- ir kognotechnologijas. Tai dirbtinis intelektas, daiktų internetas, robotizacija ir t. t. COVID-19 pandemija tapo tikru įrodymu, kad, kaip ir bet kuriam kitam, socialiniam darbui reikalingos technologijos. Pasaulyje socialinio darbo specialistai ėmėsi e. terapijos, vadinamojo kibernetinio konsultavimo. Lietuvoje pagalbą teikia „Sidabrinė linija“, „Pagalbos moterims linija“.“

Pasak organizatorės, sparti pastarojo dešimtmečio technologinė pažanga, stiprėjančios darnios plėtros ir tvarumo idėjos iš socialinio darbo atstovų reikalauja ne tik teikti pagalbą individui ar grupėms, bet ir būti socialiniais tarpininkais, t. y. tarpininkais tarp įvairių kitų sričių – inžinerijos, informatikos, bioinžinerijos, komunikacijos – atstovų ir socialines problemas patiriančių žmonių. „Galima siūlyti daug inovatyvių sprendimų, kurie padėtų pažeidžiamoms grupėms, tačiau be socialinio darbo žinių tie sprendimai nebus veiksmingi“, – sako ji.

Diskusijos organizatorių teigimu, šioje naujoje realybėje labai svarbu išgirsti ir užsienio valstybių patirtis, todėl diskusijoje jomis dalysis Japonijos Liuteronų koledžo, socialinio darbo aukštosios mokyklos, profesorė Mai Yamaguchi, Jordanijos socialinio verslo ekspertas Ayman Arandi, kuris yra ir socialinio verslo įmonės „5 pojūčiai“ bendrasavininkis.

Diskusijoje dalyvaus ir socialinio darbo ekspertai iš Lietuvos: VU Sociologijos ir socialinio darbo instituto mokslininkė, socialinių verslų konsultantė dr. I. Adomaitytė-Subačienė, Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ socialinio centro „Betanija“ vadovas, VU Sociologijos ir socialinio darbo instituto doktorantas Miroslavas Seniutis, Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos prezidentė Jūratė Tamašauskienė. Susirinkusius dalyvius sveikins socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Su diskusijos programa galite susipažinti čia. Diskusija bus transliuojama Facebook paskyroje VU Socialinis darbas.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos