vaizduotėKetvirtadienį 18 val., 2023 m. balandžio 20 d., Vilniaus Universiteto Filosofijos institutas ir šiuolaikinio meno bei kultūros erdvė "Medūza" kviečia studentus, akademinės bendruomenės narius bei visus susidomėjusius į prof. Kristupo Saboliaus viešą paskaitą.

Koks vaizduotės vaidmuo ugdymo procesuose? Kaip sąveikauja individas ir terpė? Kokiu mastu terpėje gali būti atrandamas individualios kūrybos potencialas? Šioje paskaitoje bus analizuojami įvairūs Gilbert‘o Simondono ciklinės genetinės vaizdo teorijos aspektai, sukuriantys pagrindą šią filosofinę poziciją interpretuoti tiek edukacijos, tiek aplinkodairos problemų kontekste.

Bandymai suprasti skirtingas gyvūniškas terpes išplečia ne tik gyvūno, bet ir žmogaus sampratą, atveria naujas perspektyvas patirties refleksijai. Šiuolaikinis filosofijos susidomėjimas gamtos ir gyvūnų klausimais nėra atsitiktinis. Jis etiniu, politiniu, ontologiniu matmeniu verčia persvarstyti, kas yra gamta, gyvūnai, žmogus. Terpių supratimas leidžia naujai sugrįžti prie filosofinės problematikos – kas yra subjekto tapatybė, kalba, vaizduotė, komunikacija, ženklai, semiotiniai ryšiai. Diskusijų intensyvumą sustiprina antropoceno krizės atmosfera. Ne tik todėl, kad privalu atsižvelgti į nykstančias ar naikinamas aplinkas ir nežmogiškos gyvybės terpes, bet ir patiems suprasti kokioje terpėje gyvename, ko iš jų galima pasimokyti, kokį santykį turėtume ir galėtume užmegzti su gamta ir pasauliu.

Vieša paskaita vyks ketvirtadienį, 18 val. LDS šiuolaikinio meno ir kultūros erdvėje „Medūza“ (šv. Jono g. 11, Vilnius), yra nemokama ir atvira visiems susidomėjusiems.


LMT_FsF_logo_m_copy.jpgPaskaita vykdoma kaip viena projekto „Terpių teorija: filosofinės aplinkodairos edukacijos prielaidos“, kuriam finansavimą skyrė Lietuvos mokslo taryba (LMTLT), Nr. S-MIP-22-63, veiklų.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos