Closeup of hand of businessman holding pen and analyzing report during board meeting. Business people writing on document during annual meeting. Detail hand of business man fill the business contract.2023 m. birželio 14 d. Filosofijos fakultete įvyks tarptautinio projekto BALTIC100 partnerių susitikimas, kuriame dalyvaus 4 šalių atstovai iš Baltijos regiono.

Daugiau informacijos apie patį projektą:

Projekto pavadinimas: Quantitative data about societal and economic transformations in the regions of the three Baltic States during the last hundred years for the analysis of historical transformations and the overcoming of future challenges (BALTIC100) (Kiekybiniai duomenys apie visuomenės ir ekonominius pokyčius trijų Baltijos šalių regionuose per pastaruosius šimtą metų istorinių pokyčių analizei ir ateities iššūkių įveikai).

Projekto numeris: EEA-RESEARCH-174. Projekto vykdymo laikotarpis: 2021-05-01 – 2024-04-03. Projekto finansavimas: Projektas finansuojamas 2014-2021 m. Europos ekonominės erdvės (EEE) finansinio mechanizmo pagal Baltijos mokslinių tyrimų programą.

Projekto aktualumas ir naujumas susijęs su kiekybinių duomenų stoka apie visuomenės ir ekonominę plėtrą Baltijos šalyse per pastaruosius 100 metų. Esami duomenys yra fragmentiški, nepakankami ir dažnai nepalyginami. Tyrimo metu gauti duomenys leis geriau suprasti visuomenės reakcijas ir ilgalaikius socio-ekonominius procesus Baltijos šalyse ir jų regionuose. Kiekybinių duomenų bazė padės suprasti ilgalaikes plėtros kryptis Baltijos šalyse ir bus naudinga tiek geresniam istorinių tendencijų supratimui, tiek ir ateities regioninės politikos vystymui. 100 metų laikotarpio duomenų surinkimas ir analizė yra būtinybė komplikuotos istorijos požiūriu. Skirtingi politiniai ir ekonominiai modeliai įtakojo Baltijos šalių ir jų regionų vystymąsi ir šis poveikis vis dar jaučiamas. Papildomi iššūkiai yra susiję su skirtingomis istorijos interpretacijomis informaciniame lauke. Tendencija naudoti istoriją kaip propagandos priemonę reikšmingai auga per pastaruosius dešimtmečius. Duomenų surinkimas ir Baltijos šalių istorinių duomenų lyginamoji analizė yra svarbūs ir dėl strateginės komunikacijos, ir dėl medijos raštingumo. Gauti duomenys bus prieinami plačiai auditorijai ir galės būti naudojami duomenimis grįstoje diskusijoje.

Projekto tikslas: sukurti kiekybinių duomenų bazę apie visuomenės ir ekonomines transformacijas trijų Baltijos šalių regionuose per pastaruosius šimtą metų ir pateikti ilgalaikių tarpregioninių skirtumų ir nelygybių raidos tendencijų kiekybinę analizę (nuo 1920).

Projekto įgyvendinimas apima du uždavinius: (1) duomenų bazės apie ekonominius ir socialinius skirtumus tarp Baltijos šalių regionų sukūrimas; (2) ilgalaikių tarpregioninių skirtumų ir nelygybių raidos tendencijų kiekybinė analizė (nuo 1920).

Projekto partnerių skaičius ir žinomumas. Projektą, kartu su Vilniaus universitetu įgyvendina keturi partneriai: Vidžemės taikomųjų mokslų universitetas (Latvija) yra ir projekto koordinatorius, Norvegijos ekonomikos mokykla (Norvegija), Vilniaus universitetas (Lietuva), Tartu universitetas (Estija). Vidžemės taikomųjų mokslų universitetas yra tarptautiniu mastu pripažinta regioninė mokslinė institucija dėl aukštojo mokslo, tyrimų, žinių perdavimo ir lyderystės. Universitetas suteikia modernią tyrimų aplinką (laboratorijas, įrangą, prieiga prie mokslinių duomenų bazių) reikiamą projekto įgyvendinimui. Projekto vadovas Gatis Krūmiņš yra šio universiteto vyriausias mokslininkas ir profesorius, turintis vadovavimo patirties mokslinių tyrimų grupėms daugelyje projektų. Šis projektas suburia geriausius Baltijos šalių ir Norvegijos ekspertus, kuria 6 tarpdisciplininę mokslininkų grupę, kuri galės plėtoti savo mokslinius tyrimus ateityje perduodant žinias kitoms šalims ir sritims. Projekte dalyvauja žinomi mokslininkai iš Estijos (Olaf Mertelsmann ir Martin Klesment, Tartu universitetas), Lietuvos (Zenonas Norkus, Vilniaus universitetas) ir Norvegijos (Ola

Honningdal Grytten, Norvegijos ekonomikos mokykla. Į projekto įgyvendinimą taip pat įtraukti doktorantai ir jaunieji mokslininkai. Tai užtikrina naujos mokslininkų kartos formavimą Baltijos šalyse.

Projekto rezultatai: (1) Bus parengtos ir publikuotos 8 tarptautinės publikacijos kartu su bendraautoriais. (2) Bus parengta 60 statistinių duomenų laiko eilučių (po 20 kiekvienai šaliai) apie nacionalinį ir regioninį bendrąjį vidaus produktą (BVP), šalių ir regionų (NUTS3) populiacijos amžių, lytį, etninę priklausomybę, žemdirbystę, pramonę, užimtumą, sveikatos apsaugą, švietimą ir t.t. 1920 – 2020 metų laikotarpiu. Ši duomenų bazė pasitarnaus kaip patikima informacija scenarijų planavimui ir prognozavimui regioninės politikos kūrimui, medijų raštingumui ir strateginės komunikacijos poreikiams). (3) Suorganizuoti seminarai ir konferencijos skirti aptarti tarpinius ir galutinį projekto rezultatus (konferencijose dalyvaus regioniniai tyrėjai ir regioninės plėtros vyriausybinių agentūrų darbuotojai. Seminarai ir konferencijos vyks su spaudos konferencijomis. (4) Numatoma parengti ir pateikti knygos pasiūlymą leidybai tarptautiniu mastu pripažintai leidyklai apie Baltijos šalių ekonomikos istoriją 20-21 amžiuje.

Rezultatus ir platesnę informaciją rasite:
http://bitly.ws/HFcb 
http://bitly.ws/HFcn

VU komanda: prof. Zenonas Norkus, doc. Jurgita Markevičiūtė, dr. Vytautas Valatka ir dokt. Adomas Klimantas.

Renginio programa pridedama ČIA.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos