Betliejus 070232023 m. birželio 19–23 d. Instituto direktorė dr. Kristina Garalytė ir direktorės pavaduotojas dr. Deimantas Valančiūnas lankėsi Betliejaus universitete su tikslu įtvirtinti akademinį bendradarbiavimą tarp Vilniaus universiteto ir Betliejaus universiteto humanitarinių mokslų srityje (kultūros, arabų kalbos, religijų, paveldo studijos).

Betliejaus universitetas tai pirmasis universitetas Vakarų Krante, Palestinoje, įkurtas De La Salle krikščionių vienuolių brolijos 1973 m. Nors tai yra krikščioniškas universitetas, jame palaikoma sekuliari akademinė atmosfera, o didžiąją dalį studentų sudaro musulmonai.

ATSI administracijos vizitas Betliejaus universitete buvo koordinuojamas dr. Omar Abed Rabo, Humanitarinių mokslų departamento vadovo. Pirmąją vizito dieną dr. Rabo pristatė savo mokslinių tyrimų interesus ir naujausius projektus. Buvo aptartos studentų mainų ir bendrų projektų galimybės kultūros paveldo srityje. Po to vyko susitikimas su dr. Iman Saca, akademinių reikalų prorektore, ir p. Hanadi I. Soudah-Younan, Menų fakulteto dekane. Susitikime dr. Garalytė ir dr. Valančiūnas pristatė Azijos ir transkultūrinių studijų institutą, studijų programas ir tyrimo sritis, buvo supažindinti su Betliejaus universiteto akademine struktūra.

Betliejus 07023Diskutuota apie bendradarbiavimo galimybes trijuose lygiuose: personalo mainai, studentų mainai ir bendri tyrimai. Išryškėjo tai, kad Betliejaus universitetas gali būti puiki platforma Vilniaus universiteto doktorantams, dirbantiems Artimųjų Rytų studijų srityje, taip pat studentams, norintiems atlikti profesinę praktiką. Dr. Garalytė ir dr. Valančiūnas taip pat aplankė Tarptautinių ryšių biurą ir susitiko su p. Mahdi Kleibo, kuris išsamiau papasakojo apie Betliejaus universiteto tarptautines veiklas ir aptarė būdus, kaip abu universitetai galėtų intensyviau dalyvauti tarptautinėse programose (pvz., Erasmus+ ir kt.).

Vizito antra dieną vyko susitikimas su p. Ramzi Asali iš Anglų kalbos departamento. Susitikime buvo apsikeista idėjomis apie bendrų kursų galimybes, ypač tarpkultūrinės komunikacijos srityje. Nutarta, kad efektyviausia būtų pradėti nuo mažesnių projektų, pvz. keleto virtualių veiklų tarp VU Azijos studijų ir Betliejaus universiteto studentų. Po to vyko susitikimas su mokslinių tyrimų dekanu, prof. dr. Jamil Khader. Jis pristatė mokslinių tyrimų situaciją Betliejaus universitete ir Betliejaus universiteto žurnalą (Bethlehem University Journal) bei skatino Vilniaus universiteto kolegas teikti savo publikacijas žurnalui. Antroji diena baigėsi ekskursija po universitetą, kurią vedė p. Amjaad Musleh.

Betliejus 022023Trečiąją vizito dieną dr. Garalytė ir dr. Valančiūnas susitiko su dr. Lina Khamis (Politikos mokslų departamentas), dr. Mu'men Al Badarin (Arabų kalbos departamentas), dr. Raed Abdel Masih (Filosofijos departamentas) ir p. Michel H. Rock (Religijos studijų departamentas). Susitikimų metu buvo apsikeista idėjomis apie studijų ir mokslinių tyrimų bendradarbiavimo galimybes. Vizitas buvo apibendrintas per atsisveikinimo pietus, kuriuos organizavo dr. Omaras Abed Rabo, Betliejaus universiteto terasoje, nuo kurios atsiveria Betliejaus senamiesčio ir jo apylinkių panorama.

Vizito metu išryškėjo, kad tarp VU ATSI ir Betliejaus universitetų yra nemažai bendradarbiavimo galimybių, ypač studijų srityje. Siekiant toliau įtvirtinti bendradarbiavimą, planuojama atnaujinti Erasmus+ sutartį, kuri įgalins personalo mainus tarp universitetų, o ateityje ir studentų. Dr. Garalytė ir dr. Valančiūnas nuoširdžiai dėkoja Betliejaus universiteto kolegoms už šiltą, intensyvų ir įdomų priėmimą.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos