dovilė.disertacijos22023 m. rugsėjo 29 d. 11 val. 201 aud. Sociologijos ir socialinio darbo instituto doktorantė DOVILĖ GALDAUSKAITĖ gins disertaciją „Vaikų susilaukimas besikeičiančių lyčių vaidmenų ir asmeninio gyvenimo planavimo kontekste“ sociologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudojant nuoroda: https://shorturl.at/oprwK

Mokslinė vadovė – prof. dr. Irena Emilija Juozeliūnienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

Mokslinė konsultantė – prof. habil. dr. Vladislava Stankūnienė (Vytauto Didžiojo universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

Disertacijos gynimos tarybos sudėtis:

prof. dr. Eglė Šumskienė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);

doc. dr. Irma Budginaitė-Mačkinė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);

prof. dr. Domantas Jasilionis (Vytauto Didžiojo universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);

dr. Aiva Jasilionienė (Makso Planko demografinių tyrimų institutas, Vokietija, socialiniai mokslai, sociologija – S 005);

doc. dr. Daumantas Stumbrys (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

Anotacija:

Stebint ilgą laiką išliekantį mažą gimstamumą Lietuvoje, disertacijoje siekiama išnagrinėti, kaip vaikų susilaukimas susijęs su kintančiais lyčių vaidmenimis ir savirankos būdu sukonstruotais asmeninio gyvenimo planais. Šiam tikslui pasitelkiamos demografinę perspektyvą atitinkančios idėjos apie lyčių vaidmenų kaitos reikšmę gimstamumui ir vėlyvosios modernybės sociologinėse teorijose perteikiamos idėjos apie savirankos būdu konstruojamus asmeninio gyvenimo planus. Gimstamumo ir lyčių lygiateisiškumo raiškos ryšio analizė atskleidžia, kad vaikų susilaukimą gali veikti tiek visuomenėje egzistuojantis žinojimas apie lyčių vaidmenis, tiek ir individualiai lyčių vaidmenimis suteikiamos reikšmės. Vaikų susilaukimą makrolygmeniu gali veikti lyčių revoliucijos raiškos specifika – ne tik požiūrio į lyčių vaidmenis egalitariškumo ir variacijos lygis, bet ir lyčių revoliucijos etapų trukmė ir šių požiūrių raiška visuomenėje, tačiau mikrolygmeniu šių ryšių gali nebūti ir turinčių vaikų asmenų požiūris gali neatitikti dominuojančio visuomenėje. Tyrimas taip pat atskleidžia, kad, atsižvelgiant į vaikų susilaukimui suteikiamas socialines reikšmes, siejamas su gyvenimo planais, vertybėmis, patirtimis, ateities projekcijomis bei išorinės aplinkos vertinimu, darbe išskiriami keturi asmens gyvenimo stiliai, kurie pasireiškia kaip skirtingi Aš projekto tipai – tai įsipareigojimo vaikui, orientuotas į save, orientuotas į patirties internalizavimą ir orientuotas į išorinę aplinką.

 

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos