common krimiKokius nusikaltimus slepia pasaulio galingieji? Ar įmanoma užbėgti už akių modernėjantiems nusikaltimams virtualioje erdvėje? Kuo lobizmas panašus į korupciją ir kokie esminiai aspektai juos skiria? Į kokias visuomenės problemas mūsų dėmesį kreipia naujosios kriminologijos?

Šios ir daugelis kitų temų buvo gvildenamos rudens Bendrojoje kritinės kriminologijos sesijoje Critical Criminology, „New Criminologies“ and Crimes of the powerful, vykusioje lapkričio 28 – gruodžio 1 dienomis Atėnų Panteion universitete, Graikijoje. Sesijoje-konferencijoje dalyvavo daugiau nei 150 dėstytojų ir magistrantų bei doktorantų iš Europos ir JAV universitetų.

Kriminologijos katedrai šiame renginyje atstovavo ir pranešimus skaitė profesorius Aleksandras Dobryninas (pranešimas Powerlessness of the Powerful: a Case of Corruption), Taikomosios ir teorinės kriminologijos antro kurso magistrantės Rasita Adomaitytė (pranešimas Media Stereotypes and the Power of Framing in Shaping Our Understanding of Sexual Crimes), Laura Pikturnaitė (pranešimas New Era of Fraud: Evolution of Schemes, Investigations and Conception) ir doktorantė Rimantė Gaičevskytė-Savickė (pranešimas Women's Stories from Behind Bars: What Leads to a Crime).

Ši sesija-konferencija – viena iš daugelio kitų konferencijų, kurios reguliariai pavasario ir rudens akademinių sesijų metu organizuoja universitetai, priklausantys tarptautiniam Europos ir JAV edukaciniam tinklui Common Session in Critical Criminology (Bendroji kritinės kriminologijos sesija). Pagrindinis tinklo tikslas - plėtoti kritinės ir kultūrinės kriminologijos idėjas, organizuojant reguliarius tarptautinius akademinius renginius, kuriuose dėstytojai, doktorantai ir magistrantai lygiomis teisėmis pristato naujausius kriminologinių tyrimų rezultatus bei diskutuoja opias kriminologinio mokslo problemas. Tinklui, kuris susikūrė beveik prieš 40 metų, priklauso 15 universitetų (Kopenhagos, Gento, Niujorko, Roterdamo, Utrechto, it kt.), nuo 2024 m. į tinklo veiklą įsitraukia Oslo universitetas. Vilniaus universitetas tapo Common sessision tinklo nariu 2018 m., ir nuo tų laikų jo studentai ir dėstytojai reguliariai dalyvaują organizuojamose konferencijose. Pernai, VU Filosofijos fakultetas buvo šio tinklo pavasario sesijos konferencijos organizatorius.

Sesijoje-konferencijoje Atėnuose visoms mūsų studentėms buvo įteikti tarptautiniai dalyvių diplomai, o magistrantė R. Adomaitytė taip pat buvo apdovanota specialiu diplomu kaip daugkartinė Bendrosios sesijos konferencijų dalyvė: ši konferencija studentei buvo jau trečioji.

Kita Bendrosios sesijos konferencija vys 2024 m. gegužę Komotinė mieste, Šiaurės Graikijos regione.

Daugiau informacijos apie Kritinės kriminologijos bendrąsias sesijas galima rasti čia:

https://commonstudyprogramme.net/upcoming-common-session-2/

1iii

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos