2023 09 06 Diskusija Mindaugo Mikuleno nuotr 4 642x410Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija praneša, kad Vasario 12 d. Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisija nusprendė 2024 m. Valstybės Nepriklausomybės stipendiją skirti Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto mokslininkui ir Istorijos fakulteto dėstytojui dr. Laurynui Peluričiui.

Dr. L. Peluritis Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisijai pateikė projektą „Valstybės kūrimas kaip kultūrinė užduotis trūkinėjančių ryšių pasaulyje: Stasio Šalkauskio kultūros filosofijos reaktualizacija“. Projekto tikslas – permąstyti vieno svarbiausių moderniosios Lietuvos filosofų S. Šalkauskio (1886–1940) kultūros filosofijos ir politikos idėjas atsižvelgiant į pakitusį geopolitinį kontekstą, taip pat naujųjų politinės filosofijos ir nacionalizmo teorijų šviesoje.

Komisijos pirmininkas Virgis Valentinavičius sako, kad pagrindinė dr. L. Peluričio paraiškos idėja – S. Šalkauskio požiūrio į kultūrą ir politiką suaktualinimas dabarties kontekste. „Kylant su tariama globalizmo grėsme besigalynėjančiam nacionalizmui, ypač svarbus liberalesnis ir pilietiškesnis S. Šalkauskio požiūris, kai demokratija yra matoma kaip būtina bendro žmonių ir šviesuomenės kultūros kūrimo sąlyga. Savo ruožtu kultūrinis sodrumas įprasmina pačią valstybę“, – teigia V. Valentinavičius.

Pasak profesorės Viktorijos Daujotytės, dr. L. Peluritis mato S. Šalkauskio aktualumą šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje bendruomeniniai ryšiai yra sutrūkinėję ir kuriai labai praverstų filosofo propaguojama visuotinumo, bendruomeniškumo ir individualizmo pusiausvyra, randanti konkrečią išraišką laisvai ir atvirai kuriamoje tautos kultūroje.

Valstybės Nepriklausomybės stipendija kasmet skiriama humanitarinių ir socialinių mokslų sričių jauniesiems mokslininkams už Lietuvos valstybingumo stiprinimui svarbius mokslo tyrimus, su jais susijusią visuomeninę veiklą ir mokslo populiarinimo darbus, taip pat konkursui stipendijai gauti pateiktą įgyvendinti mokslinio tyrimo projektą.

Valstybės Nepriklausomybės stipendija įteikiama kiekvienų metų kovo 11-ąją – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

2024 m. Valstybės Nepriklausomybės stipendijos laureatas dr. L. Peluritis gimė 1990 m. rugsėjo 24 d. Vilniuje. Baigė Vilniaus Karoliniškių gimnaziją, studijavo Vilniaus universitete, 2014 m. įgijo filosofijos bakalauro, o 2017 m. – magistro laipsnį. 2017–2022 m. studijavo doktorantūroje Vilniaus universiteto Istorijos fakultete. 2022 m. gruodį apsigynė daktaro disertaciją „Ola ir dvi saulės. Filosofija sovietų Lietuvoje (1944–1986). Institucijos, asmenybės, idėjos“.

Nuo 2014 m. iki dabar yra „Naujojo Židinio–Aidų“ ir Mažosios studijos nuolatinis bendradarbis, 2016–2020 m. buvo „Naujojo Židinio–Aidų“ direktorius.

Nuo 2023 m. dėsto Vilniaus universiteto Filosofijos ir Istorijos fakultetuose ir dirba VšĮ Europietiškos dešinės instituto tyrimų ir analitikos vadovu.

2020–2023 m. kartu su filosofu Povilu Aleksandravičiumi laimėjo Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą projektą „Organiškoji valstybė ir pilnutinė demokratija: samprata ir perspektyvos“, kurio rezultatai buvo pristatyti monografijoje „Tarp įsitikinimo ir atvirybės: Pilnutinės demokratijos ištakos, kontekstai ir perspektyvos“.

Mokslininko tyrimų sritys – XX a. Lietuvos istorija, Lietuvos filosofijos istorija, politinė filosofija, sąvokų ir idėjų istorija.

 

Parengta pagal LR Seimo kanceliarijos pranešimą spaudai 
2024 m. vasario 12 d.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos