M Pivoriute disertacijos gynimas2024 m. gegužės 3 d. 10 val. 201 aud. Sociologijos ir socialinio darbo instituto doktorantė MILDA PIVORIŪTĖ gins disertaciją „„Kaip atrasti save, tapti sėkmingu, finansiškai nepriklausomu ir patirti jaunystę?“ Lietuvos studentų amžiaus ketvirčio krizės patirtys” sociologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Mokslinis vadovas – prof. dr. Arūnas Poviliūnas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005). 

Disertacijos gynimos tarybos sudėtis:

prof. dr. Boguslavas Gruževskis – tarybos pirmininkas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005),
doc. dr. Gabrielė Čičiurkaitė (Jutos valstijos universitetas, JAV, socialiniai mokslai, sociologija – S 005),
doc. dr. Sigita Kraniauskienė (Klaipėdos universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005),
prof. dr. Paulius Skruibis (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006),
doc. dr. Rūta Žiliukaitė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).

Anotacija:

Pasitelkiant besiformuojančio suaugusiojo tarpsnio ir amžiaus ketvirčio krizės koncepcijas, taip pat 128 autobiografinius naratyvus ir 4 interviu, disertacijoje analizuojamos Lietuvos (daugiausiai humanitarinių ir socialinių mokslų) studentų amžiaus ketvirčio krizės patirtys. Tiriant subjektyvias jaunų žmonių perspektyvas buvo siekiama suprasti, kas jaunų žmonių gyvenimą, tariant Pierre Bourdieu (1999: 629) žodžiais, „daro skausmingą ar net negyvenamą“? Kokia „pasaulio našta“ slegia jų kasdienybę? Kaip atrodo ši kasdienybė? Kokios patirtys dvidešimt kelių metų jaunuolį skatina jaustis taip, kaip pasakė viena šio tyrimo dalyvė – „senu poniu eržilo kūne“? Ar šios patirtys – panašios kaip užsienio šalių jaunimo? Ar Lietuvos jaunuoliai pasižymi kokiais nors savitumais? Kokios mūsų laikmečio aplinkybės gali skatinti rastis šioms patirtims? Pagrindiniai jaunų žmonių iššūkiai buvo išsamiai atskleisti remiantis keturiais jų naratyvuose išryškėjusiais trečiojo gyvenimo dešimtmečio siekiais: atrasti save, tapti sėkmingu, finansiškai nepriklausomu žmogumi ir patirti jaunystę. Lūkestis ar bandymas įgyvendinti šiuos siekius, ypač juos suderinti, kėlė daug prieštaravimų, dilemų, įtampų, reikalavo kompromisų. Studentų patirtys parodė, kad besiformuojančio suaugusiojo tarpsnis – sudėtingas laikotarpis, kuriame gali būti daug sumišusių emocijų, tai ir didelių lūkesčių, svajonių, ir didelių nusivylimų, nerimo metas.

Skaityti disertaciją

Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudojant nuoroda: https://bit.ly/4azSAvx

Renginyje bus fotografuojama, filmuojama ir renginys bus tiesiogiai transliuojamas internetu. Informuojame, kad jūs galite būti matomas renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose. Po renginio šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar kitose medija priemonėse.

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos