Socionomų forumas AI FsF2024 m. balandžio 22 d. 15 val. Socionomų forumas kviečia į mokslo seminarą, skirtą socialinio darbo praktikams, socialinių paslaugų organizacijų vadovams bei dirbtinio intelekto technologijų specialistams, kuriame dalyvaus Mark S. Fox ir Bart Gajderowicz, Toronto universiteto Socialinių paslaugų inžinerijos centro ekspertai. Centro misija – vystyti ir taikyti žinias apie dirbtinį intelektą siekiant efektyviai kurti ir teikti socialines paslaugas. Ekspertai pristatys keturis šio centro projektus:

BRAMA: tai dirbtiniu intelektu pagrįsta daugiaagentė sistema, imituojanti benamystę patiriančių žmonių sprendimų priėmimą. Sistemos funkcionavimas remiasi prielaida, kad žmogaus elgesys yra racionalus, tačiau samprotavimo procesas, kuris veda į tam tikrą elgesį, pasižymi tam tikrais ribotumais. Pasitelkiant psichologijos ir ekonomikos teorijas, BRAMA imituoja benamystę patiriančių asmenų sprendimų priėmimo ir elgesio trajektorijas.

SNM: socialinių poreikių rinka (angl. Social Needs Marketplace) – tai debesijos principu pagrįsta paskirstyta internetinė platforma, kurioje dirbtinis intelektas naudojamas siekiant sukurti virtualų, integruotą socialinių paslaugų agentūrų ir paslaugų teikėjų tinklą. Platforma padeda užpildyti spragą, kai reikia suderinti unikalius asmenų poreikius su NVO, labdaros organizacijų ir vyriausybinių agentūrų teikiamomis paslaugomis. Taip užtikrinamas veiksmingesnis ir efektyvesnis paslaugų teikimas, atsižvelgiantis į unikalius piliečių poreikius.

CIDS: tai semantinis duomenų modelis, skirtas socialinių paslaugų sektoriaus poveikio modeliams atvaizduoti. Jame pateikiama socialinių paslaugų suinteresuotųjų šalių, rezultatų, programų ir paslaugų, rodiklių ir rizikos konceptualizavimo sistema. Duomenų modelį taip pat galima naudoti ir atliekant socialinių paslaugų lyginamąją analizę.

SMILE: tai dirbtinio intelekto architektūra, skirta paslaugų teikėjų poveikio modelių žinių bazei sukurti, automatizuojant jų išskyrimą iš nestruktūrizuotų tekstinių socialinių paslaugų teikėjų aprašymų, įskaitant jų interneto svetainių aprašymus, atvejų analizes ir atsiliepimus, kuriuose aprašomas jų poveikio modelis. SMILE išgauna informaciją apie paslaugų teikėjus, jų teikiamas paslaugas, klientų charakteristikas, jų poreikius tenkinančius veiksnius ir siekiamus rezultatus.

Apie pranešėjus:

Dr. Mark Fox yra Toronto universiteto Socialinių paslaugų inžinerijos centro direktorius, pirmasis pradėjęs kurti į apribojimus orientuotą planavimą ir ontologijų, skirtų įmonėms modeliuoti, kūrimą. Jis aktyviai dalyvauja kuriant tarptautinius miestų duomenų standartus, pagrįstus atliktais miestų ontologijų tyrimais, įskaitant ISO/IEC 21972 „Upper level ontology for smart city indicators“ ir ISO/IEC 5087 serijos „City data model“ standartus. Dr. Fox yra Dirbtinio intelekto pažangos asociacijos, Elektros ir elektronikos inžinerijos instituto ir Kanados inžinerijos instituto narys, paskelbęs daugiau kaip 250 straipsnių.

Dr. Bart Gajderowicz yra Toronto universiteto mokslo darbuotojas ir Socialinių paslaugų inžinerijos centro narys. Jo moksliniuose tyrimuose daugiausia dėmesio skiriama priemonių ir metodų, skirtų duomenimis grindžiamos politikos formavimui socialinių paslaugų srityje, kūrimui. Jis vadovauja Kanados miestų duomenų katalogo (CUDC) projektui, yra Bendrojo poveikio duomenų standarto (CIDS) bendraautorius, pagrindinis SMILE tyrėjas, taip pat duomenų vertimo, konsolidavimo ir analizės įrankių kūrėjas. 2019 m. Toronto universitete baigė pramonės inžinerijos doktorantūros studijas, kurdamas didelio tikslumo modeliavimo aplinką (BRAMA), skirtą socialinių paslaugų klientų emocijomis pagrįstam argumentavimui, ir socialinių paslaugų poreikių ontologiją (OSSN). Jis stažavosi Lakehead universitete, „Tata Consultancy Services“ ir Toronto universitete.

Pranešimai bus skaitomi anglų kalba be vertimo. Renginio vaizdo įrašas bus prieinamas VU Socialinis darbas FB puslapyje.

Renginį moderuoja: doc. dr. Jūratė Charenkova ir doc. dr. Miroslavas Seniutis.

Renginio data ir laikas: balandžio 22 d. (pirmadienis) 15:00-16:30 val.
Renginio vieta: Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetas, Universiteto g. 9, 201 auditorija
Renginio nuoroda MS Teams platformoje: https://bit.ly/4av4DtS

Kontaktinis asmuo:
VU Filosofijos fakulteto
Sociologijos ir socialinio darbo instituto
Doc. Dr. Jūratė Charenkova
El. paštas: Tel. +370 6 616 2615

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos