VU senjoraiSavanoriškos pagalbos senelių namams iniciatyva „Senučiukai“ atveria erdvę geriems darbams, kilniai motyvacijai ir pagarbai seniems žmonėms. Ši savanoriška iniciatyva gimė iš noro ne tik žodžiais, bet ir darbais prisidėti prie pačių seniausių, socialiai globojamų žmonių laimės. Idėjos autorė ir moderatorė – VU Filosofijos fakulteto Socialinio darbo katedros lektorė dr. Urtė Lina Orlova, dirbanti gyvenimo kokybės ir senų žmonių gerovės tyrimų srityje.

Seni žmonės, ypač gyvenantys senelių namuose, atsiduria tarsi po devyniais užraktais – ryšiai su giminaičiais ir šeimos nariais dažnai jau būna sutrūkinėję, sveikata prasta. Senas žmogus iš namų patenka į įstaigą, kurioje retai kas jį lanko. Stereotipai apie senatvę ir senelių namus kaip „ubagynus“, „bogodelnias“ ir „prieglaudas“ atriboja, atkerta, uždaro juos nuo mūsų. Tačiau nei liga, nei senatvė, neįgalumas, vienišumas ar neturtas nedaro asmens gyvenimo bereikšmio.

„Senučiukai“ jau surinko ir padovanojo per 2500 knygų senelių namų bibliotekoms – vienur buvo įkurtos visiškai naujos bibliotekėlės, kitur – atnaujintos iš pagrindų.

Knygomis dosniai prisidėjo Facebook‘o paskyros „Senučiukai“ bičiuliai – bendradarbių kolektyvai ar tiesiog dosnūs žmonės, gyvenantys Lietuvoje, Italijoje, Vokietijoje ir kitur.

Socialinės politikos II kurso studentai knygas rinko ir dovanojo Ylakių (Skuodo r.), Leliūnų (Utenos r.), Jonavos, Kapčiamiesčio (Lazdijų r.), Liolių (Kelmės r.) senelių namams, Šiaulių „Vilties“ draugijai.

„Ši patirtis yra svarbi jauniems žmonėms – tai galimybė kitaip bendrauti ir būti mylimiems, mokytis kantriai padėti kitam. Pagarba silpnam, visuomenei „nenaudingam“ yra tai, ką perimame gyva patirtimi ir kas stiprina artimus ryšius tarp kartų. Ar šie senučiukai savo atvirais veidais, mokėjimu priimti gyvenimą net ir netekus jėgų nėra gyvas gyvenimo prasmės patvirtinimas mums, per rūpesčius prarandantiems jo skonį?“ – retoriškai klausia VU Filosofijos fakulteto doc. Eglė Laumenskaitė.

Prie šios savanoriškos iniciatyvos kviečiame prisijungti ir VU bendruomenės narius. Vasara – tai puikus laikas ne tik atostogauti, bet ir aplankyti senelių namus, pabendrauti su senais žmonėmis, trumpam užmiršti save ir tiesiog padaryti gerų darbų.

Informacijos šaltinis - portalas VU Naujienos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos