Bursu kiemas 20152016 m. gegužės 6-7 dienomis kviečiame dalyvauti konferencijoje „MODERNYBĖ, POSTMODERNYBĖ, ŠIUOLAIKYBĖ“.
Konferencija vyks Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto 201 aud.

Konferenciją organizuoja Lietuvos filosofų draugija, VU Religijos studijų ir tyrimų centras ir VU Filosofijos bei Filosofijos istorijos ir logikos katedros.

Konferencijos „MODERNYBĖ, POSTMODERNYBĖ, ŠIUOLAIKYBĖ“  programa

Konferencijoje kviečiama apsvarstyti modernybės, postmodernybės ir šiuolaikybės sampratas. J. Habermasas teigia, jog jau nuo XVIII a. pabaigos modernybė tampa filosofijos lygmens tema, leidžiančia kalbėti apie filosofinį modernybės diskursą. Kartu šis filosofinis diskursas daug kur susiliečia ir susipina su estetiniu diskursu, nors visiškai su juo ir nesutampa. Modernybės samprata tampa svarbiu orientyru ir sociologijos mokslui, kur XX a. šeštajame dešimtmetyje greta modernybės temos atsiranda ir modernizacijos paradigma, apimanti ir analizuojanti socialinius ir politinius visuomenės perstruktūravimo veiksnius.  

1979 metais J.-F. Lyotard’ui paskelbus veikalą „Postmodernus būvis“, pamažu įsitvirtina postmodernybės sąvoka. Postmodernybės akivaizdoje vieni autoriai (Lyotard’as, F. Jamesonas, Z. Baumanas, S. Žižekas) imasi analizuoti filosofinius ir kultūrinius modernybės ir postmodernybės skirtumus, kiti – pavyzdžiui, Habermasas, – teigia, jog modernybė yra vis dar nepasibaigęs projektas. Meno teoretikas N. Bourriaud teigia, jog postmodernybę pakeičia altermodernybė, kuri yra ne kas kita kaip „perkrauta modernybė“. Savo ruožtu G. Agambenas siūlo kalbėti apie šiuolaikybę, kuri žymi mesianistinį santykį su savo laiku.

Konferencijoje siūloma apsvarstyti minėtas perskyras ir jų filosofinius, estetinius bei socialinius aspektus.

Renginio prieiga Fakulteto facebook paskyroje.

Kontaktinis asmuo:
Vilius Dranseika
Tel.: +370 5 266 7617
El. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos