Š. m. gruodžio 9 d. 13 val. Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto 201 aud. SIMONAS ŠABANOVAS gins disertaciją „Šiuolaikinės Lietuvos teritorijų socialinė raida“ socialinių mokslų srities, sociologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Su disertacija galima susipažinti čia.

Anotacija
Wallerstein teigia, kad pasaulyje egzistuoja trijų lygių valstybės, kurios tarpusavyje palaiko ryšius, kurie formuoja nelygybę. Tai pirmiausia metropolijos, kolonijos ir kvazivalstybės (Wallerstein, 2000). Šie santykiai pastebimi šiuolaikiniame pasaulyje ne tik tarp valstybių, bet ir kituose teritoriniuose lygiuose bei ne tik situacijos pagrindime, bet ir pokyčiuose šiuolaikiniame pasaulyje. Daktaro disertacijoje panaudota ši Wallerstein’o teorinė pasaulio sistemų raidos prieiga, kuri pritaikyta vienos atskiros šalies socialinės raidos pokyčių vertinimui.

Darbe parengta ir pagrįsta rodiklių, charakterizuojančių šalies šiuolaikinę socialinę raidą, sistema, kuri gali būti panaudojama situacijos analizei bei atitinkamų pokyčių prognozavimui. Atlikta modernios socialinės raidos analizė atskirų Lietuvos teritorijų (savivaldybių) lygmenyje, kurios duomenys (taikant regresinę ir kartografinę analizę) panaudoti sukuriant socialinės raidos pokyčių prognostinius modelius. Tai leidžia suprasti pokyčius šiose teritorijose ir iš anksto taikyti priemones, kurios leistų sumažinti neigiamus poslinkius bei formuoti regioninę politiką.

Disertacijos gynimo taryba:

Pirmininkas – prof. dr. Arūnas Poviliūnas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – 05S),

prof. habil. dr. Paulius Kavaliauskas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – 05S),

dr. Daumantas Jasilionis (Makso Planko demografinių tyrimų institutas, Vokietija , socialiniai mokslai, sociologija – 05S),

doc. dr. Irena Luobikienė (Kauno technologijos universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – 05S),

doc. dr. Daiva Skučienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – 05S).

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616

el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos