51030653 10155935231951863 7989168241811390464 oKveičiame dalyvauti Paulo Oppenheimerio knygos „Machiavelli: gyvenimas ideologijos šešėlyje“ (vertė Daumantas Gadeikis, „Tyto alba“, 2018) pristatyme ir Nicolo Machiavellio knygų ekspozicijos atidaryme. Tai knyga apie neeilinio likimo asmenį, formavusį valstybę, ir valstybės įtaką unikaliai asmenybei.

Knygos pristatymas vyks 2019 m. vasario 11 d. Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje, II a. nuo 17.30 val. Paroda veiks vasario 11–14 d. bibliotekos darbo laiku.

Renginyje dalyvaus Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto doktorantas Simas Čelutka, filosofas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Vilius Bartnikas. Renginį moderuos filosofas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto bei Filosofijos fakulteto dėstytojas prof. dr. Alvydas Jokubaitis.

Nicolo Machiavellis – viena ryškiausių Florencijos respublikos figūrų. Jis formavo Florencijos respublikos politiką, palaikė ryšius su užsieniu ir popiežiumi. N. Machiavellis – neginčijamai vienas svarbiausių politikos teoretikų, kurio fundamentalūs teiginiai apie politinę galią ir valdžią iki šiol tebėra stebėtinai aktualūs. Jo mąstymas buvo nepaprastai paradoksalus ir įžūliai novatoriškas. Jis kūrė radikalias teorijas apie klastą, išdavystę, socialines transformacijas, išsiskiriančias savo negailestingumu ir šaltu apskaičiavimu. Originalus, klastingas, nepaprastai įtakingas, patyręs ir valdžios aukštumas, ir atstūmimą, Nicolo Machiavellis buvo ir tebėra viena kontroversiškiausių ir įdomiausių visuomenės bei politikos figūrų. Jo gyvenimas ir pažiūros – tai ir raktas šiuolaikinei politikai, ir jos veidrodis.

„Šiuolaikinės politinės minties neįmanoma įsivaizduoti be N. Machiavellio. Jis buvo įsitikinęs, kad moralinės ydos padeda politikai. Politinio gyvenimo audinys nuaustas iš moralinių patologijų. N. Machiavellis šokiruoja, nes pripažįsta moraliai blogų veiksmų reikšmę politikai. Geras politikas turi būti pusiau žmogus, pusiau gyvūnas. Žvėries pamėgdžiojimas keičia krikščioniškąjį Dievo mėgdžiojimą“, – savo įžvalgomis dalinasi prof. dr. Alvydas Jokubaitis.

Paulas Oppenheimeris – The City College of New York lyginamosios literatūros profesorius. Jo knyga „Machiavelli: gyvenimas ideologijos šešėlyje“ – autentiškais dokumentais ir istoriniais šaltiniais paremta studija apie garsųjį XV a. rašytoją, istoriką ir politikos teoretiką. Čia kaip gyva iškyla ankstyvojo Renesanso laikų Florencijos respublika ir visa to meto Italijos istorinė, politinė, kultūrinė situacija.

Daugiau informacijos.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos