viršelis knygos 1Kviečiame į Kognityvinių mokslų centro seminarą, kuriame dokt. Paulius Rimkevičius skaitys pranešimą „Sąmoningos valios iliuzija: interpretacinės-sensorinės prieigos teorija“. Renginys vyks 2019 m. kovo 6 d. (trečiadienį), 17.30 val., VU Filosofijos fakulteto 201 aud.

Pranešimo santrauka:

Savo didelio atgarsio susilaukusioje knygoje Sąmoningos valios iliuzija (2002) psichologas Danielis M. Wegneris įrodinėjo, kad mums tik regisi, jog sąmoningai apsisprendžiame, bet iš tikrųjų apie savo apsisprendimus sužinome interpretuodami savo elgesį ir prieš jį kilusias mintis, kurios tik atrodo, kad yra to elgesio tikroji priežastis. Daug kam kontra-intuityvią teoriją jis rėmė duomenimis iš neurologinių tyrimų, skatinančių manyti, kad apsisprendimą smegenyse galima išskaityti anksčiau, negu žmogus jį įsisąmonina, ir psichologinių tyrimų, skatinančių manyti, kad žmonės kartais išsigalvoja sprendimus, kurių nepriėmė, ir nežino apie sprendimus, kuriuos priėmė. Wegnerio teorija susilaukė aršios kritikos, ir šio pranešimo sumanymas yra parodyti, kaip žymusis „iliuzionistas“ galėtų pamėginti į ją atsikirsti, pasinaudodamas įrankiais iš šiandieninių filosofinių diskusijų apie savo paties minčių žinojimą.

Dėl papildomos informacijos kreiptis:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos