VP Tibeto 02Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje tęsiamas žiemą pradėtas išskirtinis viešų paskaitų ciklas „Sakralūs pasaulio tekstai: knygos biografija" – Vilniaus universiteto Azijos ir transkultūrinių tyrimų instituto dovana Lietuvai VU 440-tojo jubiliejaus proga. Šiame cikle mokslininkai pristato sakralių, pamatinių pasaulio tradicijų tekstų „biografijas“, bandydami atsakyti į klausimus: kaip buvo kuriami, atrandami, verčiami ir interpretuojami šie įvairių kultūrų tekstai? Koks buvo jų vaidmuo istorinėje religijų raidoje? Paskaitose atskleidžiama kultūrinė ir socialinė, meninė ir politinė šių knygų įtaka nuo seniausių laikų iki mūsų dienų; aptariamos tiek tradicinės teologinės, tiek akademinės tekstologinės konkrečių tekstų suvokimo perspektyvos.

2019 m. lapkričio 7 d. 18 val. kviečiame į septynioliktąjį ciklo susitikimą, kuriame Vilniaus universiteto Azijos ir transkultūrinių tyrimų instituto tibetologas dr. Vladimir Korobov pristatys unikalų tibetietiškojo budizmo tekstą Bardo thosgrol (བར་དོ་ཐོས་གྲོལ), kuris Vakaruose žinomas kaip „Tibeto mirusiųjų knyga".

Šio teksto, pažodžiui „Didžiojo Išsilaisvinimo pomirtiniame tarpsnyje klausantis pamokymų“ autorystė priskiriama Tibeto tantrinio budizmo patriarchui Padmasambhavai (8 a.), tačiau tekstas kaip apokrifinis lobis (terma) buvo atrastas buvo tik 15 amžiuje. Vakarietišką šio teksto pavadinimą “Tibeto mirusiųjų knyga“ dėl tam tikrų paralelių su garsiąja Egipto mirusiųjų knyga 1927 m. pritaikė mokslininkas W. Evans-Wentzas. Bardo thosgrol tekstas priskiriamas senosios Nyingma mokyklos tantrinių tekstų kanonui ir yra skirtas pasiruošti mirčiai bei supažindinti su išgyvenimais, kuriuos individo sąmonė patiria tiek mirties metu, tiek ir po mirties taip vadinamoje tarpinėje, bardo būsenoje – intervale tarp mirties ir atgimimo.

Paskaitoje bus pristatytos Bardo thosgrol teksto istorinės atsiradimo peripetijos bei pagrindiniai jo vertimai, įskaitant ir lietuviškąjį. Kas vyksta mirties metu? Apie kokius mirties ženklus ir specifinius ritualus, kuriuos reikia atlikti artėjant mirčiai ar jai įvykus, kalbama šiame tekste? Taip pat bus nagrinėjamas Bardo thosgrol istorinis kontekstas, aptariama teksto struktūra, turinys bei pagrindinės doktrinos. Galiausiai, bus siekiama plačiau aptarti šio teksto reikšmę ir vietą budizmo kultūroje bei apžvelgti jo recepciją Vakaruose.

Renginys vyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51, Vilnius). Įėjimas laisvas.

Renginių ciklo „Sakralūs pasaulio tekstai: knygos biografija" kuratorius – VU ATSI prof. habil. dr. Audrius Beinorius.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos