sodeika2019 metų lapkričio 22 d. 14 val.  VU Filosofijos fakultete (Universiteto g. 9) 301 aud. dr. Lina Vidauskytė skaitys viešą paskaitą „Darbas su mitu ir mito darbas su mumis: Hanso Blumenbergo mito samprata ir post-sekuliarybė“.

Mūsų dienomis mitais dažniausiai vadinami tiesiog įvairūs (sąmoningi ar nesąmoningi) prasimanymai. Tokią mito sampratą įtvirtino pirmiausia Apšvietos epochos mąstytojai, sumūriję modernybės pamatus, ant kurių stovi ir mūsų gimtoji moderni Vakarų kultūra. Tad juo keisčiau gali atrodyti tai, kad šiuolaikinėje filosofijoje galima aptikti tendenciją savotiškai reabilituoti mitą. 

Paskaitoje bus analizuojama, turbūt, vieno iš garsiausių post-heidegerinės epochos vokiečių filosofo Hanso Blumenbergo išplėtota originali mito samprata ir jos santykis su sekuliarybe bei post-sekuliarybe. Bus aptariamos mito, metaforos ir anekdoto teorinė bei praktinė reikšmės. Sykiu bus analizuojamos iškirtinai originalios Blumenbergo filosofinės pozicijos prielaidos, jos turinys bei reikšmė sprendžiant pamatines filosofijos problemas. O kontekstui nužymėti įsiklausysime į kai kurias C. Linnéjaus, Fr. W. J. Schellingo, L. Landgrebes, M. Heideggerio, O. Marquardo pozicijas. 

Projektas bendrai finansuotas iš Europos socialinio fondo  lėšų (projekto Nr. 09.3.3-LMT-K-712-01-0085) pagal dotacijos sutartį su Lietuvos mokslo taryba (LMTLT).

logi

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos