N. Milerius nuobodulys2019 m. rugsėjo 27 d. 17 val. Vilniaus univerisiteto Filosofijos fakulteto 301 aud. (Universiteto g. 9), Filosofijos instituto docentas dr. Nerijus Milerius skaitys pranešimą apie nuobodulį.

Kasdienybė – prieštaringas fenomenas, kuriam būdingos visiškai priešingos ir, atrodytų, nesuderinamos charakteristikos. Viena iš esminių kasdienybės charakteristikų, akivaizdžiai manifestuojančių kasdienybės dvilypumą, yra nuobodulys. Atrodytų, nuobodulys savaime turėtų reprezentuoti kasdienybės monotoniją ir rutiną. Prieštaraudamas tokiam stereotipui, Siegfriedas Kracaueris išskyrė dvi nuobodulio formas – vulgarųjį ir tikrąjį. Vulgarusis nuobodulys palaiko kasdienės rutinos status quo. Tikrasis nuobodulys, priešingai, suspenduoja įprastas rutinines veiklas ir todėl turi monotonijos įveikos potencialą. Ar nuobodulys iš tiesų gali perkrauti kasdienę rutiną? O gal neegzistuoja jokio „tikrojo“ nuobodulio galimybė, gal pats nuobodulys, kaip teigia garsusis situacionistų šūkis, yra „kontrrevoliucinis“, t.y. toks, kurį reikia eliminuoti tam, kad būtų perkeista visuomenė?

Pranešimas parengtas vykdant tyrimą pagal Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą projektą „Kasdienybė ir karo traumos reprezentacija vėlyvojoje modernybėje“ (S-MOD-17-1).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos