Saboliaus konferencija 2020 Facebook 1920x1080 v4 642x410Žmogaus prigimtis ilgą laiką buvo vienas svarbiausių filosofijos klausimų. O kaip šiandien suvokti žmogų? Kokios jo ribos ir santykiai su kitais? Kaip mąstyti apie žmogaus vietą ir vaidmenį ne tik biologinės rūšies, bet ir bendruomenės požiūriu? 2020 m. rugsėjo 17–18 d. šie klausimai bus svarstomi dviejų dienų tarptautiniame internetiniame simpoziume „Reimagining the Human“, kurį organizuoja Vilniaus universiteto (VU) Filosofijos fakulteto mokslininkai.

„Homo sapiens nėra ir niekada nebuvo vien tik biologinė sąvoka. Apibrėždami ne tik šią, bet ir kitas rūšis, visada mąstome ir apie jo santykius su kitais. Todėl – kaip gyvam organizmui – žmogui įtaką nuolat darė socialinė įsivaizduojamybė, istoriniai kontekstai ir filosofinės idėjos. Europos kolonizatorių vizijose Amerikos ir Afrikos vietos gyventojai nebuvo laikomi iki galo žmonėmis, o kartais – net traktuojami kaip negyvi objektai. Jau nekalbant apie kitas rūšis ar vadinamuosius gamtinius išteklius, kurių supratimą dažnai nulemia ekonominiai faktoriai“, – sako renginio organizatorius profesorius Kristupas Sabolius.

Visuomenei atviro renginio metu bus kuriamas dialogas tarp filosofijos, neuromokslų, biologijos, antropologijos ir čiabuvių studijų. Renginyje savo idėjas pristatys originalūs šiandienos mąstytojai – filosofė Catherine Malabou, pasiūliusi smegenų tyrimus ir Hegelio filosofiją sujungiančią plastiškumo sampratą; psichobiologijos profesorius Vittorio Gallese, kartu su grupe mokslininkų apdovanotas už veidrodinių neuronų atradimą; vienas holobionto idėjos propaguotojų, biologas Scottas F. Gilbertas; garsi antropologė Elizabeth A. Povinelli; čiabuvių studijų mokslininkė Kim TallBear.

Be VU Filosofijos fakulteto mokslininkų Kristupo Saboliaus, Ritos Šerpytytės, Dainos Habdankaitės, Igno Šatkausko ir Ruslano Baranovo, VU ir Romos universiteto profesoriaus Pietro Montani, simpoziume taip pat dalyvaus Chiara Bottici iš Naujosios socialinių tyrimų mokyklos Niujorke ir Dario Cecchi iš Romos Sapienza universiteto.

Simpoziumas „Reimagining the Human“ vyks 2020 m. rugsėjo 17–18 d. anglų kalba ir bus transliuojamas internetu. Renginys nemokamas. Daugiau informacijos: https://www.vu.lt/symposium/

Simpoziumas yra Europos mokslinių tyrimų projekto „Žmonijos ateitis: nauji vaizduotės scenarijai“ (Vilniaus universitetas) dalis. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis (projektas Nr. 09.3.3-LMT-K-712-01-0078) pagal dotacijos sutartį su Lietuvos mokslo taryba (LMTLT).

ESFIVP II 2

Straipsnis publikuotas VU Naujienose.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos