0116d7ea 7833 4f8c baab 2805a3ed5b182021 m. sausio 6 d., trečiadienį, 15 val. maloniai kviečiame į VU Filosofijos instituto seminarą „Buridano modalumų analizė šiuolaikinės logikos požiūriu“. Renginys vyks nuotoliniu būdu – jame galite dalyvauti užsiregistravę MS Teams aplinkoje.

Tradicinės antikos ir viduramžių samprotavimo teorijos pagrindas – kategorinio silogizmo samprata. Sukūrus šiuolaikinę predikatų logikos teoriją nustatyta jog asertorinę silogistiką galima formalizuoti vienviečių predikatų logikos priemonėmis ir laikyti ją predikatų logikos fragmentu. Silogizmų teorija tampa gerokai sudėtingesnė, jei vertinamų silogizmų prielaidomis ar išvadomis imami ne tik asertoriniai bet ir modaliniai (galimybę ar būtinybę išreiškiantys) teiginiai.

Seminaras skiriamas XIV a. prancūzų logiko Žano Buridano teiginių su modalumais semantinės koncepcijos aptarimui bei šiuolaikinėje literatūroje pateikiamų jos formalizacijų įvertinimui. Pranešėjai – Živilė Pabijutaitė ir Jonas Dagys.

Seminaras yra Mokslininkų grupių projekto „Tradicinės modalumų logikos tyrimas pasitelkiant šiuolaikinės logikos teorijas ir informacines technologijas“ dalis. Finansavimą skyrė Lietuvos mokslo taryba (LMTLT), sutarties Nr. S-MIP-19-51.

lmt 2

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos