178891281 1825055527668950 1550344830737834399 nBalandžio 29 d. 19 val. filosofas, monografijos „Apie tikrovę“ bendraautoris Grahamas Harmanas drauge su filosofu Niki Youngu paskaitos metu pristatys šios knygos tekste Harmano apmąstomą ontotaksonomijos idėjos kritiką. Ši idėja įvedama, siekiant įvardinti nuostatą, pagal kurią mąstymas ir pasaulis suvokiami kaip esminiai vienas nuo kito atskirti visatos poliai. Mąstytojų akimis, ši nuostata mus dar laiko prikausčiusi prie Descartes‘o paradigmos, kurioje ši perskyra tampa esmine filosofavimo prielaida.

Grahamas Harmanas yra Pietų Kalifornijos Architektūros instituto (JAV) filosofijos profesorius, vienas spekuliatyviojo realizmo atstovų. Harmanas yra į objektus orientuotos ontologijos, kurioje siekiama mąstyti apie daiktą kaip išlaisvintą nuo jo žmogiško vartojimo ir pažinimo būdų priespaudos, pradininkas. Šia tema 2018 m. išleido du veikalus: „Nauja teorija apie viską“ (Object-Oriented Ontology: A New Theory of Everything, 2018) ir „Įvadas į spekuliatyvųjį realizmą“ (Speculative Realism: An Introduction, 2018). Grahamas Harmanas yra Edinburgo universiteto knygų serijos apie spekuliatyvųjį realizmą redaktorius, kartu su Bruno Latouru leidžia seriją „Naujosios metafizikos“ (New Metaphysics) ir yra pagrindinis žurnalo „Open Philosophy“ redaktorius.

Nikis Youngas yra Maltos universiteto filosofijos dėstytojas. Pagrindiniai jo tyrimo interesai – XX ir XXI a. kontinentinė filosofija, fenomenologija, dekonstrukcija, taip pat įvairios naujojo realizmo ir materealizmo formos. Jis yra prisidėjęs prie daugybės su filosofija ir šiuolaikiniu menu susijusių publikacijų, naujausios – „Correlationism and the Philosophy of (Human) Access“ (Open Philosophy, 2020) ir „Only Two Peas in a Pod: On the Overcoming of Ontological Taxonomies“ (Symposia Melitensia, 2021). Savo dabartiniuose tyrimuose Youngas daugiausia dėmesio skiria sąsajoms ir išsišakojimams tarp dekonstrukcijos bei į objektus orientuotos ontologijos.

Tiesioginę paskaitos transliaciją stebėkite leidyklos LAPAS Facebook paskyroje.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos