179758981 1826568744184295 3103635193131094947 n2021 m. gegužės 5 d. 19 val. kviečiame į Pietro Montani paskaitą apie technoestetiką ir vaizduotės realybę. Kaip „techniškai įgalinti“ žmogaus kūrybingumą? Pietro Montani, filosofas, monografijos „Apie tikrovę“ bendraautorius paskaitos metu pristatys realistines vaizduotės teorijos prielaidas ir pastarųjų sąsajas su techniniu žmogaus kūrybingumu.

Sąvoka „technoestetika“ išreiškia nuostatą, pagal kurią žmogaus juslumas (aisthesis) veikia ir pasitelkus technines kūno pratęstis. Pietro Montani šį reiškinį interpretuoja atsispirdamas nuo Immanuelio Kanto „Sprendimo galios kritikoje“ suformuluotos filosofinės paradigmos, kuri leidžia pasiūlyti įkūnytą ir „realistinę“ vaizduotės sampratą, o sykiu atskleisti technoestetinį požiūrį į kalbą bei kalbinį kūrybiškumą.

Pietro Montani yra Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto vyriausiasis mokslo darbuotojas ir Romos Sapienzos (Italija) universiteto garbės profesorius. Jis taip pat yra S. M. Eisensteino rinktinių raštų leidinio italų kalba mokslinis koordinatorius, Paryžiaus Aukštesniųjų socialinių mokslų studijų vedėjas. Montani yra išleidęs daugybę knygų ir yra vienas įtakingiausių vaizduotės tyrėjų Italijoje. Pastaruosius 15 metų jo tyrimai susitelkė į meno ir technologijų santykį, ypač naujųjų technologijų įtaką vaizduotės procesams, sensomotorikai ir „sveikam protui“. Išleido 11 knygų, tarp kurių „Juslumo technologijos. Estetika ir interaktyvioji vaizduotė“ (Tecnologie della sensibilità. Estetica e immaginazione interattiva, 2014) bei „Intelekto emocijos“ (Emozioni dell’intelligenza, 2020).

Tiesioginę paskaitos transliaciją stebėkite leidyklos LAPAS Facebook paskyroje.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos