steamVilniaus universitetas 2019 m. prisijungė prie ERASMUS+ projekto STEAM CT, kurį koordinuoja Belgijos mokslininkai.

Projekte dalyvauja partneriai iš 7 šalių: Belgijos, Italijos, Ispanijos, Lietuvos, Portugalijos, Suomijos, Švedijos. STEAM CT projektu siekiama padėti mokytojams pagerinti savo profesines kompetencijas STEAM ir informatinio mąstymo srityse.

Vilniaus universiteto mokslininkų parengtas STEAM CT didaktinis modelis anglų kalba pateikiamas projekto svetainėje.

Modelis parengtas išnagrinėjus pastarųjų metų mokslinius straipsnius, kas naujo, naudingo publikuota STEAM ir CT srityse pastaraisiais metais. Apžvelgtos kiekvienos šalies partnerės bendrojo ugdymo programos, anksčiau vykdyti ar tebevykdomi panašios srities nacionaliniai ar tarptautiniai projektai, atlikta virš 100 mokytojų apklausa.

Šiuo metu vyksta 10 kontekstinių mokomųjų projektų/veiklų, kurios skirtos architektūros, muzikos, orientacijos, pagalbos žmonėms ir sveikatingumo temoms, testavimas. Šios veiklos, skirtos dirbti su vaikais nuo 3 iki 15 metų, mokytojams lietuvių kalba bus prieinamos nuo rudens (2021 m.) svetainėje.

STEAM ir informatinio mąstymo kontekstiniuose mokomuosiuose projektuose/veiklose siekiama pateikti problemas iš realių gyvenimo situacijų, kad vaikams/mokiniams būtų labiau suprantamesnės.

Kiekvienas parengtas projektas/veikla, visų pirma, išbandoma tos šalies, kuri parengė, darželyje ar mokykloje su mokiniais. Tada antrą kartą projektą/veiklą išbando kitos šalies partnerės mokytojas su savo mokiniais ar auklėtiniais. Dar dešimt naujų kontekstinių mokomųjų projektų bus rengiama ir testuojama nuo šių metų rugsėjo.

Nuo 2021 metų rudens iki 2022 metų pavasario vyks mokymai 30-čiai Lietuvos mokytojų ir auklėtojų. Dalyviai bus apmokomi kaip dirbti su parengtais projektais/veiklomis ir įgis STEAM ir informatinio mąstymo įgūdžių.

Projekto STEAM CT pabaigoje (2022 metų rugpjūčio mėn.) bus sukurta elektroninė platforma, skirta mokytojams mokytis, tobulinti profesines kompetencijas STEAM ir informatinio mąstymo srityse.

Šis projektas svarbus STEAM ugdymo plėtojimui Lietuvoje, ypač susiejant su informatinio mąstymo ugdymu per praktines veiklas.

Daugiau informacijos: https://www.steam-ct.org/

Parengė Dr. Gabrielė Stupurienė, STEAM CT projekto vadovė, VU Filosofijos fakultetas


 fsf logo ltsteam ct

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos