Raimonda foto2022 m. birželio 27 d. 11 val. 214 aud. Psichologijos instituto doktorantė RAIMONDA SADAUSKAITĖ gins disertaciją „Pasirengimas pensijai: psichologiniai veiksniai ikipensiniame amžiuje ir sąsajos su psichologine gerove pensijoje“ psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudodami nuoroda https://bit.ly/3tDVDzv 

Mokslinis vadovas – doc. dr. Antanas Kairys (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006).

Disertacijos gynimos tarybos sudėtis:
doc. dr. Alfredas Laurinavičius – tarybos pirmininkas (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
doc. dr. Jurgita Lazauskaitė-Zabielskė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
prof. dr. Romas Lazutka (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, sociologija – S 005).
prof. dr. Liuda Šinkariova (Vytauto Didžiojo universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);
doc. dr. Signe Tomsone (Riga Stradins universitetas, Latvija, medicinos ir sveikatos mokslai, visuomenės sveikata – M 004).

Anotacija:
Išėjimas į pensiją dažnai siejamas su galimybe daugiau dėmesio skirti laisvalaikiui ar pailsėti, tačiau ne visų į pensiją išėjusių gerovė yra aukšta – susiduriama su finansiniais sunkumais, vienišumu, socialine izoliacija. Todėl tampa aktualu suprasti, kas padeda žmonėms rengtis pensijai ir kaip gyvena tie, kurie jai rengėsi labiau. Disertacijos tikslas – įvertinti ikipensinio amžiaus asmenų karjera ir finansais grindžiamo pasirengimo pensijai psichologinius veiksnius bei išanalizuoti išėjusių į pensiją asmenų pasirengimo pensijai ir psichologinės gerovės sąsajas. Ikipensinio amžiaus asmenų tyrimas (N = 382) atskleidė, kad svarbiausiais psichologiniais karjera grindžiamo pasirengimo veiksniais galima laikyti karjeros saviveiksmingumą ir šiuos asmenybės bruožus: ekstravertiškumą, sutarumą, sąmoningumą, neurotiškumą, atvirumą patyrimui bei dvi laiko perspektyvas – pozityvios praeities ir pozityvios ateities. Svarbiausi psichologiniai finansais grindžiamo pasirengimo pensijai veiksniai – finansinės rizikos tolerancija ir šie asmenybės bruožai: ekstravertiškumas, sąmoningumas, neurotiškumas, bei šios laiko perspektyvos – negatyvios praeities, pozityvios praeities, fatalistinės dabarties, pozityvios ateities ir negatyvios ateities. Išėjusių į pensiją asmenų tyrimas (naudoti Europos sveikatos, senėjimo ir išėjimo į pensiją tyrimo duomenys, N = 926) atskleidė, kad karjera ir finansais grindžiamas pasirengimas pensijai prognozuoja psichologinę gerovę, net ir atsižvelgus į kitus svarbius gerovės veiksnius.

Skaityti disertaciją

 

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos