1 copy copyVU Filosofijos fakultete viešėjęs Nebraskos universiteto kriminologijos profesorius Chris Eskridge dalinosi savo patirtimi ir mokslinėmis įžvalgomis, skaitė atviras paskaitas Kriminologijos bakalauro studijų, Taikomosios ir teorinės kriminologijos magistrantūros studijų bei visiems besidomintiems kriminologija Filosofijos fakulteto studentams ir dėstytojams.

Pertraukos metu profesorius pasakojo apie kriminologo profesiją, iššūkius bei šios srities pasirinkimo kelią. 

Prof. Ch. Eskridge jau ne kartą svečiuojasi Lietuvoje, o čia jį grįžti paskatina draugai ir bendraminčiai.

„Grįžtu dėl to, kad galėčiau susitikti su draugais, bet taip pat pasidalinti kriminologijos perspektyvomis, nauja informacija ir žiniomis“ – teigia profesorius.

Taip prof. Ch. Eskridge pabrėžia ryšių, ypač tarptautinių, kūrimo svarbą. Būdamas JAV kriminologų draugijos, kurią sudaro daugiau nei 4 tūkst. narių iš 67 šalių, direktoriumi, profesorius kriminologų draugijas padėjo įkurti tiek Azijoje, tiek Europoje.

„Sėdėjau su kolegomis Paryžiuje. Prieš dvidešimt dvejus, dvidešimt trejus metus kartu įkūrėme Europos kriminologijos draugiją. Susėdome su kai kuriais žmonėmis Azijoje, įkūrėme Azijos kriminologijos draugiją“ – pasakoja Ch. Eskridge.

Su noru plėsti kriminologų bendruomenę ir palengvinti bendravimą bei bendradarbiavimą tarpusavyje, prof. Ch. Eskridge papildomai skatina studentus ir jaunuosius kriminologus vykti į užsienio šalis atlikti praktikas bei įgauti darbo patirties.

„Darykite ką nors kitaip, kad praplėstumėte savo akiratį. Taip galėsite „pavogti“ idėjas iš įvairių sričių, todėl tapsite patrauklesniu kandidatu į įvairias pozicijas ar darbus, o toliau mokydamiesi gausite daugiau patirties, <...> pasiimkite devynis laisvus mėnesius, važiuokite (pavyzdžiui) į Lietuvą, <...> išeikite. Patirkite, pamatykite, ne tik susiraskite didelį forumą ir rašykite prabangioje vonioje, viešėdami penkių žvaigždučių viešbutyje“ – kaip pavyzdį pateikia profesorius.

Kriminologas savo jaunystėje naudojosi visomis pasitaikiusiomis galimybėmis ir dirbo įvairiausius darbus nuo įstatymų leidybos, generalinės prokuratūros (baltųjų apykaklių ir ekonomikos nusikaltimai), universiteto ir privačios apsaugos, valstybės departamento iki pagalbos ir konsultacijų narkotikų kontrolės administracijai, slaptajai tarnybai, policijai ir FTB su įvairiais projektais.

„Mano gyvenime galimybės atėjo, kaip „oi... gerai, nežinau, ar aš tam pasiruošęs“ (juokiasi). Bet jūs turite būti pasiruošę <...> tos galimybės ateis ir jūs turite į jas šokti, net jei manote, kad nesate pasiruošę. Aš vis dar į jas šoku“ – pasakoja kriminologas.

Prof. Ch. Eskridge Jungtinėse Amerikos Valstijose dėsto kriminologiją įvairių specialybių studentams, „turiu klasę, kurioje yra šimtas penkiasdešimt žmonių, iš jų gal dešimt kriminologijos studentų, kiti – slaugytojai, biologijai, chemikai ir t. t.“, ir pabrėžia kriminologinių žinių turėjimo naudą kiekvienam žmogui, kadangi su šiomis žiniomis žmonės eis balsuoti ir keis nusistovėjusią sistemą. Taip pat su kriminologinėmis įžvalgomis yra profesionalizuojamos įvairios sritys ir būsimi specialistai, taip pat vykdomi įrodymais pagrįsti tyrimai, kurių rezultatai parodo visuomenės problemas, atskleidžia žmonių preferencijas.

Paklausus kriminologo, ką jis pasakytų kriminologiją svarstančiam studijuoti žmogui, profesorius atsakė – „geriau pasiruošk“. Kriminologu būti yra nelengva, kadangi yra dirbama su nusikaltusiais asmenimis ir kartais net tenka kalbėtis su aukų šeimomis.

„Aš dirbau nužudymuose. Teko kalbėtis su tėvais, kurių vaikai mirė. Tai yra sunku“ – teigia Ch. Eskridge.

Kriminologui nuolat tenka svarstyti ar tam tikri veiksmai atitinka atoveiksmį, nuolat tenka pasverti, kiek tam tikras veiksmas atneš naudos, palyginus su jau padarytu veiksmu. Tam reikia nusibrėžti linijas, kurios leistų lengviau dirbti su tokiais klausimais, tačiau profesoriaus teigimu tai daryti yra verta.

„Tai sunkūs klausimai, kuriuos turėsite spręsti, kai būsite realiame pasaulyje, ir tada turite nuspręsti, kur yra mano raudona linija (riba), ir neperžengti jos, o po to pasiruošti kai kuriems emociniams iššūkiams, bet visa tai yra puikūs dalykai“ – sako profesorius.

Pirmoji ir vienintelė kriminologijos bakalauro programa Baltijos šalyse yra VU Filosofijos fakultete. Kasmet ši programa sulaukia didelio dėmesio ir įvairių programų studentai susitinka ir susipažįsta su tokiais užsienio profesoriais, kaip Ch. Eskridge. Norinčius suprasti ir pradėti matyti pasaulį kriminologo akimis, kviečiame studijuoti Kriminologiją.

Daugiau informacijos apie Kriminologijos bakalauro studijų programą rasite čia.

Daugiau informacijos apie Nebraskos universiteto kriminologijos profesorių rasite čia.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos