Žmogaus ateitis: nauji vaizduotės scenarijai

zenklas 2015 04 13 copy

„Žmogaus ateitis: nauji vaizduotės scenarijai" (Nr. DOTSUT-229(09.3.3-LMT-K-712-01-0078)/LSS-14900-2215)

Projekto laikotarpis: 2017 m. gruodžio mėn. – 2022 m. birželio mėn.

Projekto vadovas: doc. dr. Kristupas Sabolius

Projekto tikslas: ištirti įvairias vaizduotės teorijas ir sukurti naują filosofinę įsivaizduojamybės paradigmą, jos pagrindu kritiškai įvertinti žmogaus ateities scenarijus šiandienos gyvybės mokslų, technologinių, ekologinių ir socialinių iššūkių kontekste.

Numatomi pasiekti rezultatai: 2 individualios monografijos anglų k., 1 kolektyvinė monografija lietuvių k., 14 straipsnių, 20 žodinių pranešimų mokslo renginiuose, 8 plenariniai pranešimai bei 3 surengti tarptautiniai mokslo renginiai - bus pristatomi moksliniame seminare Romoje bei renginiuose Lietuvoje.

Projekto santrauka:

Tyrimu ketinama revizuoti esmines vaizduotės paradigmas, o įsivaizduojamybės temą įprojektuoti į giminingus kontekstus. Ji bus keliama sąveikoje su posthumanizmo ir Antropoceno teorijomis, dirbtinio intelekto ir „mašinų vaizduotės“ problema, žmogaus genetinio perkūrimo galimybės klausimu bei atsižvelgiant į čiabuvių epistemologiją.

Siekiant atlikti kompleksinę ikimodernios, modernios ir šiuolaikinės įsivaizduojamybės sampratų analizę bei konceptualizuoti tikrovės sampratą kaip ateities scenarijų kūrimo pagrindą, numatomos 3 tyrimų kryptys: 1) ikimodernios ir čiabuvių vaizduotės aspektų tyrimas: tarprūšinio ir simbiotinio egzistavimo perspektyva sąveikoje su tvaria raida ir ekologiniu sąmoningumu; 2) „mašinų vaizduotės“ ir dirbtinio intelekto kritinis apmąstymas medijų ir vizualumo tyrimų šviesoje; 3) plastiškos tikrovės sampratos nagrinėjimas šiandienos realybės problematikos šviesoje.

Projekte siekiama įsilieti į tarptautiniuose diskursuose plėtojamą konceptualinę analizę, todėl bus mezgamas poleminis dialogas su pasauliniais mokslo centrais, kuriuose vykdomi vaizduotės, realybės, technikos ir materijos tyrimai. Į Lietuvos filosofijos kontekstą tiriamą problematiką ketinama įvesti suorganizavus 3 tarptautines konferencijas VU, kuriose kartu su projekto vykdytojais dalyvautų reikšmingiausi šiandienos filosofai, apmąstantys tikrovę, vaizduotę ir techniką.

Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis pagal priemonės Nr. 09.3.3-LMT-K-712 „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“ veiklą „Mokslininkų kvalifikacijos tobulinimas vykdant aukšto lygio MTEP projektus“.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos