Technologijos, teisė ir teisingumas: dirbtinis intelektas ar žmogus?

Top juosta LT ES VU stazuotem Kokybiska

Podoktorantūros stažuočių projektas „Technologijos, teisė ir teisingumas: dirbtinis intelektas ar žmogus?“ (09.3.3-LMT-K-712-19-0116)

 

Projektas finansuojamas pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos priemonės Nr. 09.3.3-LMT-K-712 „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“  veiklą  „Stažuočių po doktorantūros studijų skatinimas“. Projektą finansuoja Europos socialinis fondas.

Projekto laikotarpis: 2020 m. rugsėjo mėn. – 2022 m. rugsėjo mėn.

Projektą vykdo:

Stažuotojas: dr. Dovilė Barysė

Vadovas: dr. Gintautas Valickas

Projekto santrauka:

Nors teisėjas-robotas dar yra mokslinė fantastika, o dabartinis dirbtinis intelektas yra vadinamas „silpnuoju“, teisės technologijos ne tik kuria naujus teisinių paslaugų pasiekiamumo ir teikimo būdus vartotojams, bet ir keičia teisines paslaugas teikiančių teisininkų vaidmenį ir funkcijas. Numatoma, kad dalis teisininkų neteks darbo, bet tuo pačiu prireiks naujų darbuotojų, kurie atliktų duomenų analizę, kurtų teisinių technologijų dizainą ir kt. Paradoksaliai, su teisinių procesų ir sprendimų automatizavimu ryškėja tendencija, kad teisininkams gali būti vis labiau reikalingi išskirtinai „žmogiški“ įgūdžiai – bendravimo, emocijų valdymo, empatiškumo.

Teikiamo projekto idėja – ištirti, kaip žmonės vertina teisės technologijų teisingumą ir kiek tai susiję su technologijų priėmimu ar, priešingai, priešiškumu jų atžvilgiu. Projektu siekiama įgyvendinti automatizuotų teisinių procesų priėmimo ir jų suvokto teisingumo tyrimą. Numatoma tyrimų programa: 1) žmonių sąveikos su automatizuotais teisiniais procesais lygių analizė, 2) teisės technologijų suvokto teisingumo ir priėmimo ir 3) automatizuotų teisinių veiklų suvokto teisingumo veiksnių tyrimai.

Teikiamas projektas prisidės prie augančios mokslinių tyrimų šakos – technologijų suvokimo tyrimų – plėtros. Projekto rezultatai gali būti naudingi tiriant, kokias kompetencijas verta stiprinti teisininkams vykstant teisinių procesų automatizacijai, vertinant įvairių teisinių veiklų automatizacijos galimybes. Įvairaus amžiaus ir profesijos žmonių įsitikinimų ir požiūrio į technologijas tyrimas leis geriau suprasti pasitikėjimo technologijomis, jų suvokto teisingumo ir jų priėmimo reiškinius. Gauti rezultatai taip pat gali paskatinti suvokto teisingumo modelių plėtrą ir prisidėti kuriant tokias technologijas, kurių teisingumu būtų kuo mažiau abejojama.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos