„Nužudymai ir bausmės Lietuvoje 1918-1940 m.“

Top juosta ES VU tai ko reikia

Podoktorantūros stažuočių projektas „Nužudymai ir bausmės Lietuvoje 1918-1940 m.“ (09.3.3-LMT-K-712-19-0144)

 

Projektas finansuojamas pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos priemonės Nr. 09.3.3-LMT-K-712 „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“  veiklą  „Stažuočių po doktorantūros studijų skatinimas“. Projektą finansuoja Europos socialinis fondas.

Projekto laikotarpis: 2020 m. rugpjūčio mėn. – 2022 m. rugpjūčio mėn.

Projektą vykdo:

Stažuotojas: dr. Sigita Černevičiūtė

Vadovas: prof. dr. Aleksandras Dobryninas

Projekto santrauka:

Projektu siekiama ištirti nužudymų ir bausmių Lietuvoje 1918–1940 m. fenomeną analizuojant nusikaltimų turinį, kontekstą ir pasekmes. Aukštas nužudymų lygis šiuolaikinėje Lietuvoje išskiriantis ją iš kitų Europos Sąjungos valstybių kelia tradicinį kriminologinį klausimą: kiek šis reiškinys struktūriškai sąlygotas esamos politinės, ekonominės ir socialinės situacijos ir kiek jis istoriškai ir kultūriškai “paveldėtas”. Taigi tarpdisciplininiu tyrimu bus siekiama išnagrinėti teisinį tarpukario Lietuvos nužudymų apibrėžimą, nustatyti nužudymų turinį, jų tipus bei atitinkamus politinius, socialinius ir ekonominius jų veiksnius, kurie gali atskleisti gilesnes žmogžudysčių priežastis. Taip pat bus tiriamas teisinis bausmių apibrėžimas, bendrosios kompetencijos ir karinių teismų veikla skiriant bausmes už skirtingų tipų nužudymus, bandoma įvertinti baudžiamosios politikos tendencijas, kartu atspindinčias tarpukario Lietuvos valstybės ir visuomenės ginamas vertybes. Galiausiai, bus siekiama palyginti tarpukario (1918–1940) ir šiuolaikinės valstybės (1990-2020) bendrąsias nužudymų ir bausmių tendencijas, nustatyti jų panašumus ir skirtumus ir apsvarstyti kiek pagrįstas sąsajų ieškojimas tarp šiuolaikinės ir tarpukario Lietuvos kriminogeninių reiškinių.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos