„Su psichikos sveikata susiję demografiniai praradimai Lietuvoje sveikatos politikos pokyčių kontekste“

Top juosta ES VU tai ko reikia

Podoktorantūros stažuočių projektas „Su psichikos sveikata susiję demografiniai praradimai Lietuvoje sveikatos politikos pokyčių kontekste“ (09.3.3-LMT-K-712-19-0152)

 

Projektas finansuojamas pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos priemonės Nr. 09.3.3-LMT-K-712 „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“  veiklą  „Stažuočių po doktorantūros studijų skatinimas“. Projektą finansuoja Europos socialinis fondas.

Projekto laikotarpis: 2020 m. rugpjūčio mėn. – 2022 m. rugpjūčio mėn.

Projektą vykdo:

Stažuotojas: dr. Daumantas Stumbrys

Vadovas: prof. Dainius Pūras

Projekto santrauka:

Vienas iš pagrindinių Lietuvos gyventojų mirtingumo modelio bruožų - didelis mirtingumas dėl su psichikos sveikata susijusių mirties priežasčių: savižudybių, psichikos sutrikimų, mirčių dėl alkoholio vartojimo, kitų išorinių mirties priežasčių. Daugiau nei tris dešimtmečius Lietuva pasižymi itin dideliu mirtingumu dėl savižudybių. Savižudybių lygis – vienas svarbiausių rodiklių, rodančių visuomenės psichikos sveikatos būklę. Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad tokia padėtis gali būti susijusi ne tik su sparčiais socialiniais ir ekonominiais pokyčiais, bet ir su neveiksminga psichikos sveikatos priežiūros sistema, prevencinių priemonių stygiumi. Lietuvos psichikos sveikatos politikoje vyrauja siauras biomedicininis modelis. Socialinės ir sveikatos politikos formuotojai dažnai susiduria su mokslu grįstos informacijos apie psichikos sveikatos politikos sąsajas su demografine raida. Daugelis šiuolaikinių psichikos sveikatos tyrimų nagrinėja medicinos ir visuomenės sveikatos problemas, paliekant nuošalyje demografinius ir socialinius psichikos sveikatos aspektus. Šio tyrimo metu bus gauta naujų mokslo žinių, kurios leis įvertinti su psichikos sveikata susijusius demografinius praradimus sveikatos politikos kontekste. Tyrimui bus naudojami tarptautinių duomenų bazių gyventojų mirtingumo duomenys ir psichikos sveikatos politikos dokumentai. Pirma, klasikiniai matematinės demografijos metodai bus naudojami vertinant visos populiacijos mirtingumo nuo su psichikos sveikata susijusių ligų duomenis. Antra, siekiant atskleisti visuomenės psichikos sveikatos politikos paradigmų kaitą, bus atlikta psichikos sveikatos politikos dokumentų analizė. Remiantis kiekybinių ir kokybinių tyrimų metodais, bus siekiama atskleisti visuomenės psichikos sveikatos būklės pokyčius demografinės raidos ir sveikatos politikos kontekste. Projekto metu numatyta tobulinti stažuotojo mokslinę kvalifikaciją, tyrimo metu gautus rezultatus skelbti tarptautiniuose mokslo leidiniuose ir renginiuose.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos