„Antropocenas ir ekomarksizmo susiformavimas“ Nr. S-PD-22-82

Top juosta LT ES VU stazuotem Kokybiska

Podoktorantūros stažuočių projektas „Antropocenas ir ekomarksizmo susiformavimas“ Nr. S-PD-22-82


Projektas finansuojamas 2022 - 2024 metais pagal Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą veiklą „Podoktorantūros stažuotės“ (1 kvietimas). Projektą finansuoja Europos socialinis fondas.

Projekto laikotarpis: 2022 m. gruodžio mėn. – 2024 m. lapkričio mėn.

Projektą vykdo:

Stažuotojas: dr. Egidijus Mardosas

Vadovė: dr. Audronė Žukauskaitė

Projekto santrauka:

Nuo tada kai prieš du dešimtmečius buvo pasiūlyta Antropoceno sąvoka įvardyti beprecedenčio žmonijos poveikio Žemės geologijai ir ekologijai erai, ši sąvoka tapo diskusijų objektu gamtos moksluose, humanitariniuose, socialiniuose moksluose, menuose. Antropoceno tezė taip pat analizuojama iš įvairių šiuolaikinių filosofinių perspektyvų. Šiame kontekste marksizmas, dažnai kritikuotas už ekologinių problemų ignoravimą, yra transformuojamas parodant, kaip jis gali būti aktualus ekologinės krizės kontekste, reaguojant į Antropoceno tezę permąstomos centrinės marksizmo sąvokos. Taip pat vystoma ekomarksistinė Antropoceno tezės interpretacija,pasiūlant Kapitaloceno sampratą. Taip ekomarksizmas formuojasi kaip dar viena ryški prieiga šiuolaikiniuose filosofiniuose debatuose apie Antropoceno prigimtį. Visgi Lietuvoje atliekamuose tyrimuose ekomarksizmas nėra analizuojamas, nors tarptautiniu mastu jis sulaukia vis didesnio susidomėjimo. Šio projekto tikslas yra ištirti ekomarksizmo susiformavimą, raidą ir jo įnašą į Antropoceno debatus.

Metodologiniu požiūriu tyrimas vadovaujasi istorine ir konceptualine analize, siekiant užčiuopti ekomarksizmo susiformavimą ir raidą bei jo santykį su kitomis filosofinėmis prieigomis. Projektas kelia du tikslus: 1) ištirti ekologinės dimensijos susiformavimą marksistinėje filosofijoje; 2) ištirti ekomarksistinę Antropoceno interpretaciją.

Projektas bus įgyvendintas Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete. Planuojami projekto rezultatai: du straipsniai anglų kalba tarptautiniuose recenzuojamuose žurnaluose, du pranešimai tarptautinėse konferencijose užsienyje, vienas mokslo populiarinimo straipsnis

lietuvių kalba ir nacionalinis mokslo renginys Vilniaus universitete. Taip pat planuojamos stažuotės Vienos universitete (Austrija) ir Lundo universitete (Švedija).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos