Emilija su vaikaisVU Filosofijos fakulteto Socialinio darbo katedros I kurso studentai antrus metus iš eilės tęsia gražią tradiciją padėti likimo nuskriaustiesiems. Paskatinti Užsienio kalbų instituto dėstytojos Rasos Bačiulienės, studentai įgyvendino keletą įsimintinų socialinių projektų.

Ieva Petkevičiūtė ir Aušrinė Bačiulytė lankėsi Vilniaus Visų Šventųjų parapijos vaikų laikinos globos namuose. Juose gyvena našlaičiai, taip pat apie keletas 5–15 metų vaikų, netekusių tėvų globos. Šie laikinos globos namai siekia tapti jaukiu vaikystės ir jaunystės židiniu, kuriame vaikai suvoktų save kaip unikalią asmenybę, gebančią bendrauti, bendradarbiauti ir dvasiškai tobulėti. Ieva ir Aušrinė nugabeno vaikams devynias dideles dėžes drabužių, knygų, žaislų, kuriuos surinko iš draugų, pažįstamų, šeimos narių. „Dar niekada nesijautėme taip mylimos. Prieš išeinant vaikai apsikabino kojas ir prašė dar pabūti“, – pasakojo Ieva. Merginos jau ruošiasi trečiajam vizitui į Vilniaus Visų Šventųjų parapijos vaikų laikinos globos namus, nes ketina jų gyventojus aprūpinti higienos reikmenimis: „Tai tarsi užkrečiama liga – kartą apsilankius pas šiuos vaikus norisi grįžti atgal“.

Emilija Vitkauskaitė lankėsi Zarasų „Lakštingalos“ mokyklos Magučių ugdymo skyriuje, kurį lanko vaikai, turintys specialiųjų ugdymo poreikių: mokymosi, vystymosi, kalbos, bendravimo, elgesio sutrikimų. Čia vaikai mokomi socialinių įgūdžių, mažylius stengiamasi integruoti į visuomenę. Vaikams taikoma meno terapija, jie mokomi lipdyti, kurti karpinius, atvirukus, piešti. Emilija prisipažino, kad nebuvo lengva, nes kiekvienam vaikui reikėjo skirti individualų dėmesį, padėti, paaiškinti, parodyti ką ir kaip daryti.

Janina Šliožaitė pagelbėjo Vilniaus miesto krizių centro (VMKC) gyventojoms. Šiame centre laikinai apgyvendinamos moterys ir jų vaikai, negalintys gyventi savo šeimoje dėl artimųjų smurto, nukentėjusieji nuo stichinių nelaimių, prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukos. Janina sutarė su „Blusturgio“ organizatoriais ir vieną sekmadienį Vilniaus mokytojų namų kiemelyje vykusiame blusų turguje kvietė aukoti daiktus VMKC gyventojoms ir jų vaikams. Dėžė buvo greitai pripildyta vaikiškų drabužių, žaislų, suknelių. Janina sakė: „Turime dvi rankas tam, kad viena padėtume sau pačiam, o kita – kitiems.“

Ernesto treniruoteErnestas Meirovičius įgyvendino net du socialinius projektus. Jam talkino Lentvario jaunimo centras. Pirmiausia Ernestas sukvietė Lentvario jaunimą į street workout treniruotę, kurioje studentas, pasikvietęs draugą, supažindino vaikus su treniruočių programomis, metodais ir būdais. Į treniruotę sugužėjo per trisdešimt vaikų, paauglių ir jaunuolių. Ernestui svarbu, kad vaikai įgautų sveiko gyvenimo būdo pradmenis, susidomėtų treniruotėmis, susirastų draugų, atrastų bendrą kalbą. „Jaunuoliai dažnai savimi nepasitiki. Tokios treniruotės padeda ugdyti pasitikėjimą savimi, susirasti draugų. Galbūt nė vienas neištars garsiai, tačiau širdyje bus dėkingi už galimybę bendrauti ir susirasti naujų draugų“,- teigė Ernestas. Jis prieš šv. Velykas lankėsi Lentvario „Caritas“ vaikų dienos centre, kur mokė vaikus kiaušinių marginimo subtilybių, pasakojo apie velykines lietuvių liaudies tradicijas.

Alvija Liudvinavičiūtė ir Greta Jankevičiūtė įgyvendino projektą „Padovanokime knygą Lietuvos bibliotekoms“. Merginų dėka naujos, ką tik išleistos knygos pasiekė Panevėžio ir Alytaus rajonų bibliotekas, jų filialus. VU studenčių įgyvendinamą projektą parėmė žinomas Lietuvos treneris ir buvęs krepšininkas, dabartinis Alytaus savivaldybės tarybos narys Tomas Pačėsas, kiti asmenys. Dėstytoja R. Bačiulienė bibliotekoms padovanojo dvidešimt knygų.

Ieva Petkevičiūtė ir Aušrinė Bačiulytė su Vilniaus Visų Šventųjų parapijos vaikų laikinos globos namų auklėtiniais.
Emilija Vitkauskaitė su Zarasų „Lakštingalos“ mokyklos Magučių ugdymo skyriaus auklėtiniais.
Emilija padeda vaikams daryti atvirukus.
Zarasų „Lakštingalos“ mokyklos Magučių ugdymo skyriaus vaikų kurtos atvirutės.
Dovanos Vilniaus miesto krizių centro gyventojoms.
Ernesto Meirovič organizuota „Street workout“ treniruotė.
Ernestas Meirovič su Letvario Caritas vaikų dienos centro vaikais margina kiaušinius.

Straipsnį taip pat publikavo portalas VU Naujienos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos