sociologai 2015 12 092015 m. gruodžio 9 d. (trečiadienį) kviečiame į metodologinį seminarą „Nusikaltimų dinamikos erdviniai tyrimai: metodologiniai klausimai, techniniai sprendiniai ir interpretacijos“, kuris vyks 11.00 – 12.30 val. VU Filosofijos fakulteto 107 aud. (Universiteto g. 9/1).

Nusikaltimai žadina ne tik miestiečių, bet ir mokslininkų smalsumą. Žinios apie greta įvykdytus ar nutikusius nusikaltimus audrina kasdienę vaizduotę, tampa apkalbų temomis, skatina dažniau pagalvoti apie savo paties ir artimųjų saugumą, kas ilgainiui leidžia atsirasti mentalinei miesto geografijai. Kiekvienas miestietis žino, kurių miesto vietų reikėtų vengti, kur yra didesnė tikimybė tapti smurto arba užpuolimo auka, kur dažniau galima sutikti nuo kvaišalų apdujusius jaunuolius, kur tikrai prikibs įkaušę vyrai ar benamiai, prašantys kelių centų alkoholio buteliui.

Klaipėdos universiteto mokslininkų grupė – sociologai ir geografai – seminaro metu pasidalins savo patirtimi tyrinėjant nusikaltimų geografiją Klaipėdoje ir jos erdvines slinktis per 20 metų laikotarpį. Seminaro metu bus aptarti šie klausimai:

1. Kokie pirminiai geo-duomenys apie nusikaltimus prieinami ir kokių klausimų sprendimui jie gali būti pritaikyti? Koks yra skirtumas tarp geo-duomenų ir oficialiosios nusikaltimų statistikos? Į ką svarbu atkreipti dėmesį dirbant su šiais duomenimis ir kokių techninių problemų jie gali sukelti?

2. Kokie erdvinės analizės metodai ir įranga naudotini nusikalstamumo dinamikos tyrimams? Su kokiomis metodologinėmis ir techniniais sunkumais susiduriama tokiuose tyrimuose? Kaip vizualizuoti erdvinę dinamiką? Ką parodo nusikaltimų teritorinė koncentracija?

3. Kaip interpretuoti vizualinius duomenis? Kokios teorinės perspektyvos gali būti testuojamos, o kokios nepasiduoda empiriniams tyrimams? Kur mieste labiausiai koncentruojasi nusikaltimai? Ką parodo „karštieji taškai“?

4. Kokios kyla etinės problemos ir klausimai dirbant su nusikalstamumo geografijos tyrimais?

Nors didesnė dalis seminaro skirta metodologinio pobūdžio klausimams, iliustracijoms bus pasitelkti konkretūs pavyzdžiai apie kvaišalų geografiją, skurdo ir nusikaltimų sąsajas, vartotojiškos visuomenės poveikį nusikaltimams, rajono stigmas ir pan.

Seminarą ves: geografai dr. Eduardas Spiriajevas ir Laimonas Beteika bei sociologai dr. Liutauras Kraniauskas ir dr. Arūnas Acus.

Seminaras yra atviras visiems besidomintiems nusikaltimų tyrimais!

Informacijos šaltinis: VU sociologijos studentų tinklarašts Sociali sociologija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos