2017 m. sausio 14 d. Lietuvos humanistinės psichologijos asociacija (LHPA) kartu su Vilniaus universiteto Orientalistikos centru surengė bendrą konferenciją skirtą iliuzijos fenomenui aptarti skirtingų kultūrų kontekste.

Tai pirmoji tarpdisciplininė mokslinė konferencija Lietuvoje, kurioje siekiama įvairiais aspektais ir skirtingų mokslų (psichologijos, filosofijos, religijotyros, orientalistikos) perspektyvomis aptarti iliuzijos fenomeną.

Pirmiausia tai liečia visa tai, kas yra susiję su suvokimu ir jo pamatu – vaizdiniu. Dar sudėtingesnis iliuziškumo laukas atsiskleidžia, kai bandoma prisiliesti prie išorinio pasaulio prezentacijos vidinėje, psichinėje erdvėje. Ir čia iškyla visa eilė psichologinių fenomenų, tokių kaip vaizduotė, fantazija, vizija, sapnas, haliucinacija ir kt. Toks iliuzijos išskleidimo rakursas yra susiformavęs Vakarų kultūrinėje erdvėje, kurioje savitą nuomonę turi fenomenologinė humanistinės ir egzistencinės psichologijos perspektyva, saviapgaulę suvokiant kaip savotišką iliuziją. Be to šiuolaikinėje epochoje vis svarbesnis tampa socialinių iliuzijų (nuostatų) klausimas, egzistuojantis socialinės sąmonės paradigmoje. Tuo pačiu Vakarų kultūroje išsiskiria modernistinio bei postmodernistinio meno diskursai su savitu požiūriu į iliuzijas ir realybę.

Konferencijos vaizdo įrašas: http://www.filosofija.info/video/moksline-konferencija-iliuzijos-vakaru-ir-rytu-kulturu-kontekste/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos