2016 m. gruodžio 22 d. Vilniaus universiteto Mažojoje auloje surengtos tradicinės iškilmingos senųjų metų palydėtuvės. Renginyje pagerbti nusipelnę VU bendruomenės nariai, išdalytos Rektoriaus premijos, pasveikinti geriausi fakultetų dėstytojai, įteikti profesorių emeritų diplomai. VU Tarybos pirmininkas R. Kraujalis savo kalboje pabrėžė universiteto siekį būti sėkmingam ir klestinčiam. Pasak pirmininko, sėkmė neateina savaime, tam būtinos permainos, tinkami atsakai į išorinius ir vidinius iššūkius. „Pokyčiai inicijuojami ir daromi ne tam, kad kas nors nukentėtų, o tam, kad bendruomenė laimėtų.

Dabar didžioji dalis diskusijų, vykstančių dėl permainų, yra apie galimus nukentėjimus. Tai mums visiškai nesuprantama. Taryba kviečia bendruomenę aktyviau svarstyti pozityvius permainų aspektus ir aktyviai dalyvauti jas įgyvendinant. Mahatma Gandhi yra pasakęs: „Jeigu nori, kad pasaulis keistųsi, pats tapk pokyčiu.“ Remdamasis savo patirtimi, dar pridurčiau: „Jeigu nori sau patinkančių pokyčių, juos inicijuok ir įgyvendink, kitaip teks vargti su kitų sugalvotais ir primestais.“ Tad kasdien ženkime bendrus žingsnelius į mūsų universiteto sėkmę“, – ragino R. Kraujalis.

VU rektorius prof. Artūras Žukauskas apžvelgė nuveiktus darbus ir padėkojo universiteto bendruomenės nariams už jų indėlį į sėkmingą universiteto veiklą. Šventinį vakarą rektorius vardijo ir būsimus darbus: universiteto vidinės struktūros modernizavimą, darbo užmokesčio reformą, leidybos pertvarką, metinius veiklos valdymo pokalbius. „Laukia iššūkiai dėl Lietuvos universitetų tinklo optimizavimo. Mūsų kryptis – Vilniaus universiteto, kaip pagrindinio šalies proto terminalo, ir kitų Lietuvos universitetų, kurie savo darbais įrodę, kad sugeba konkuruoti tarptautinėje studijų ir mokslinių tyrimų erdvėje, vertės didinimas, atvirumas geriausiems šalies mokslininkams, naujos kartos mokytojų rengimas, – minėjo rektorius. – Suprantu, kad permainos kelia daug įtampos, tačiau Vilniaus universitetas gali didžiuotis savo išsilavinusia, kritiška ir įžvalgia bendruomene. Su kiekvieno iš jūsų įsitraukimu svarbius ir aiškiai nusistatytus tikslus pasiekti kur kas lengviau. Ir nors šie metai mus palieka turbūt su daugiau klausimų nei atsakymų, tikiu, kad dirbdami kartu pastaruosius rasime daug lengviau“, – sakė rektorius.

Senato pirmininkė prof. Dainora Pociūtė-Abukevičienė priminė, kad 2017-ieji paskelbti Reformacijos metais, minėsime istorinį 500 metų reformacijos jubiliejų. Ji įžvelgė ir prasmingą paralelę. „Numatoma, kad kitais metais turėtų būti įgyvendintos ir mūsų universiteto reformos pagal patvirtintą universiteto strateginį planą. Reformos Reformacijos metais – palankus istorinis kontekstas“, – teigė Senato pirmininkė. Ji linkėjo mokytis iš reformacijos asmenybių, lavinti ir lavintis atskleidžiant savo vertę, būti asmeninio, pilietinio ir politinio gėrio pusėje, žvelgti į studijas ir mokslą kaip į pašaukimą bei savo vertingumo išraišką. „Universitetas naujųjų laikų Europoje visada buvo ir tebėra pagrindinė asmenybių ugdymo erdvė. Gyvenkime joje atsakingai ir tęskime seniausias Lietuvos akademines tradicijas nuosekliai, kūrybiškai, viltingai“, – linkėjo prof. D. Pociūtė-Abukevičienė.

Geriausiais 2016 metų dėstytojais paskelbti:

Fizikos fakulteto profesorius Kęstutis Arlauskas, Filologijos fakulteto lektorė dr. Rasa Baranauskienė, Užsienio kalbų instituto docentė Lina Bikelienė, Matematikos ir informatikos fakulteto lektorė dr. Agnė Brilingaitė, Istorijos fakulteto lektorius dr. Norbertas Černiauskas, Chemijos ir geomokslų fakulteto profesorė Inga Čikotienė, Medicinos fakulteto docentė Jūratė Dementavičienė, Teisės fakulteto lektorė Justyna Levon, Kauno humanitarinio fakulteto lektorė dr. Laura Niedzviegienė, Ekonomikos fakulteto profesorė Regina Paliulytė, Chemijos ir geomokslų fakulteto docentė Regina Prapiestienė, Komunikacijos fakulteto lektorius dr. Saulius Preidys, Filosofijos fakulteto profesorius Marius Povilas Šaulauskas, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Deivydas Šlekys, Orientalistikos centro lektorius dr. Deimantas Valančiūnas.

Šaltinis: VU naujienos / 2016-12-23

Priega per internetą: http://naujienos.vu.lt/metams-baigiantis-iskilmingai-pagerbti-geriausi-vu-mokslininkai-ir-destytojai/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos