Ne meilė turkui, o aistra futbolui ir noras pažinti svetimą kultūrą nuginė vilnietę Augustiną Šalkauskaitę (21 m.) į saulėtąją Antaliją. Lietuvės smalsumas nesumažėjo net tuomet, kai Turkiją sudrebino teroro aktai, o į namus nedelsiant grįžti ragino tėvai.

Antalijos saulė stipriai kepino jau gegužės pradžioje. Šviesiaodė, žaliaakė Augustina tuo netruko įsitikinti – pakako neilgos valandėlės paplūdimyje ir ji stipriai nudegė odą. Tačiau saulės voniomis ir maudynėmis žydroje jūroje Augustina kasdien nesilepina. Į populiarų Turkijos kurortą lietuvė prieš tris mėnesius atvažiavo ne atostogauti.

Į Turkiją atvykusi pagal studentų mainų programą „Erasmus“ vilnietė čia tęsia Vilniaus universitete pradėtas turkų kalbos, kultūros ir religijos studijas ir kasdien žaidžia futbolą. Be jo Augustina savo gyvenimo neįsivaizduoja. Man kasdien reikia liesti kamuolį. Futbolas yra didžioji mano meilė“, – kalbėdama apie savo aistrą šypsojosi Augustina. Dėl futbolo ji pasiryžusi aukoti ir pietus, ir vakarėlius su naujais pažįstamais.

Vilniaus „MFA Žalgirio“ moterų komandoje penkerius metus žaidusi ir iki šiol šią ekipą savo antrąja šeima vadinanti futbolininkė Turkijoje treniruojasi su dviem komandomis – universiteto „Akdeniz“ ir „1207 Antalya Muratpasa Belediye Spor“. Pastaroji komanda kovoja Turkijos moterų futbolo lygoje ir ką tik pasibaigusiame čempionate užėmė aukštą ketvirtąją vietą. <...>

„Nežinau, ar norėčiau likti Turkijoje. Malonu, kai į rungtynes susirenka daug žiūrovų, visi emocingai palaiko. Tačiau aš, matyt, esu per daug suaugusi su Lietuva. O ten kažin ar galėčiau iš futbolo pragyventi.

Moterų futbolas Lietuvoje tik dabar populiarėja. Todėl šiuo metu man svarbiausi yra mokslai“, – sakė Lietuvoje laisvu laiku judėjime „Moterys už futbolą“ savanoriaujanti studentė.

Vilniaus universiteto Orientalistikos centre trečius metus turkologiją (turkų kultūrą, religiją ir kalbą) studijuojanti Augustina vis sulaukia klausimų, kodėl pasirinko neįprastas studijas. Meilė turkui? Susižavėjimas islamo religija?

„Tikrai ne“, – purtė galvą Augustina. Mokykloje svajojusi apie politikos mokslus arba studijas Karo akademijoje, turkologijos studijas ji pasirinko dėl ateities galimybių. Turkijoje iki studijų ji nė nebuvo lankiusis.

„Norėjau studijuoti ką nors egzotiško. Man įdomi turkų kultūra, islamo religija. Tačiau aš esu katalikė ir neketinu nieko keisti“, – sakė A. Šalkauskaitė.

Visą straipsnį skaityti:  http://sportas.lrytas.lt/futbolas/lietuviu-futbolininkes-nekaitina-aistros-kupini-turku-zvilgsniai.htm


Šaltinis: „Lietuvos rytas“ / Ernesta Vinevičiūtė. Lietuvių futbolininkės nekaitina aistros kupini turkų žvilgsniai / 2016-05-15 

Prieiga per internetą: http://sportas.lrytas.lt/futbolas/lietuviu-futbolininkes-nekaitina-aistros-kupini-turku-zvilgsniai.htm

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos