2015 m. balandžio 25 d. bendradarbiaujant su Gaziantepo universitetu ir Junuso Emre institutu (Turkija) buvo surengtas tiurkų tautinės muzikos ir šokių koncertas. Žiūrovai turėjo galimybę pajausti įkvepiančią tiurkų tautų kultūrą, susipažinti su totorių bei turkų tautinėmis dainomis ir šokiais, slepiančiais gilias, kerinčias istorijas.

Koncertą savo apsilankymu pagerbė ir Turkijos Respublikos ambasadorė Lietuvoje Aydan Yamancan. Renginyje dalyvavo Gaziantepo universiteto konservatorijos dėstytojai, VU Orientalistikos centro turkologijos specialybės antro kurso studentės ir totorių folkloro ansamblis „Ilsu“. Gaziantepo universiteto konservatorijos dėstytojai ne tik patys koncertavo, bet ir keletą dienų iki koncerto turkologijos specialybės studentes mokė turkų liaudies dainų bei šokių. Tai buvo puiki galimybė su turkų kultūra susipažinti tiesiogiai, be tarpininkų. Išmokti šokti buvo nelengva, nes turkiški šokiai reikalauja galvoti – kokie žingsneliai eina po ko, kiek kartų juos kartoti, tačiau susikaupus viskas pavyko.

Balandžio 23 d. Gaziantepo universiteto konservatorijos dėstytojаi mūsų studentams vedė seminarą „Turkų muzikos kultūra“, kuris padėjo suprasti turkų muzikinės kultūros raidą ir tradicijas. Guoda Dusevičiūtė, antro kurso studentė, džiaugėsi, kad per tokį trumpą laiką sugebėjo išmokti tiek daug turkiškų dainų ir šokių: „Nuoširdžiai sakau, dainuoti ir šokti pasirodymo metu buvo labai smagu!“ Neišdildoma patirtimi ir tai, kad pastangos nenuėjo veltui, džiaugiasi ir kitos studentės. „Kai tiesiai, akis į akį, perduodamos kultūros vertybės, jaučiamas nepalyginti stipresnis ryšys tarp to, kas tikra, įgimta jiems ir galbūt dažnai tolima mums. Ši proga leido įgyti dar platesnį tiurkų kultūros suvokimą. Nepamirškime, kad bendravimas vyko turkų kalba. Būtent todėl galėjome atidžiau stebėti ir giliau įsisavinti visus mokymosi niuansus. Švietėjiška veikla, susijusi su muzika ir šokiais, visuomet jaudina ir žavi“, – sako Dovilė Žemaitaitytė. Gabrielai Šatkovskytei labai patiko šis projektas, nes su turkų kultūra turėjo progą susipažinti praktiškai. „Manau, kad tikras orientalistas privalo savo studijuojamą kultūrą ne vien pažinti iš knygų, bet ir pačiupinėti“, – sako studentė.

Dr. Savaşui Ekici, Gaziantepo universiteto konservatorijos dėstytojui, darbas su VU turkologijos specialybės studentėmis buvo be galo įdomus. „Klausantis, kaip studentės lietuvės dainuoja mūsų liaudies dainas, mums, turkams, kilo ypatingi jausmai. Tikimės, kad dar kartą pasimatysime su žmonėmis, su kuriais susipažinome Vilniaus universitete, ir mūsų draugystė tęsis toliau“, – sako dėstytojas. Pratęsti glaudžius ryšius su Gaziantepo universitetu tikisi ir VU turkų kalbos dėstytojai ir studentai.

Natela Statkienė, Vilniaus universiteto Orientalistikos centro lektorė

Šaltinis: Universitas Vilnensis, 2015 m. gegužė, Nr. 3 (1729) / ISSN 1822-1513 /  pdf

http://www.vu.lt/naujienos/laikrastis-universitas-vilnensis

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos