Kaip gyvena moterys Irane? Koks jų santykis su hidžabu? Kokią dalį studijuojančiųjų Irano universitetuose sudaro moterys? O kaip moterims sekasi įsitvirtinti darbo rinkoje? Atsakymus į šiuos klausimus surasite jau netrukus.

Su moterų padėtimi Irane supažindina ir savo įžvalgomis apie Iraną dalinasi Vilniaus universtiteto Azijos ir transkultūrinių studijų instituto doktorantė, iranistė Dalia Sabaliauskienė.

– Kokie stereotipai vyrauja apie Iraną, kai kalbama apie moterų padėtį, jų traktavimą visuomenėje, lyčių lygybę?

Stereotipai dažniausiai sukuriami dėl žinių stokos apie tam tikrus reiškinius, objektus, tad aptarinėti juos bei dar labiau skleisti kaip klaidingą informaciją nėra tikslinga. Galbūt verta paminėti tik tai, kad vizualūs kultūriniai reiškiniai pirmiausiai paliečia žmones, o lietuvių visuomenės atveju Irano kontekste dažnai neigiamai vertinamos čadros – juodi musulmonių moterų apdarai, dengiantys visą kūną. Ši aprangos detalė būdinga daugumai musulmoniškų kraštų, t.y. sutinkama ne tik Irane ir dažnai klaidingai tampa moterų priespaudos visuomenėje ženklu.

– Ar ir kaip skiriasi moterų gyvenimas didžiuosiuose miestuose ir atokesnėse Irano vietovėse?

Kaip ir nemažoje dalyje kultūrų tarp kaimiškose vietovėse ir miestuose gyvenančių žmonių yra skirtumų. Irano atveju kaimiškose vietovėse yra ryškesnė lyčių segregacija. Dažnai moterys dirba ,,moteriškus” darbus, o vyrai – ,,vyriškus“. Klajoklių gentyse moterys ir vyrai taip pat atlieka tik jiems skirtus vaidmenis. Moterys dažnai vilki tradiciniais drabužiais, kurie skirtinguose Irano regionuose vis kitokie. Tuo tarpu didžiuosiuose miestuose, pavyzdžiui, sostinėje Teherane, moterys turi daugiau galimybių bei gyvena modernesnį gyvenimą, lyginant su atokesnių vietovių moterimis. Reikia pabrėžti, kad moterys yra išsilavinusios, skirtingų šaltinių duomenimis jos sudaro 60 proc. universitete studijuojančiųjų ir šis procentas nuolat auga. Dalis moterų užima svarbias pareigas įvairiose institucijose, net ir parlamente. Nemažai jų žino savo teises ir nėra linkusios nusileisti. Ne kartą teko matyti moterį, viešoje vietoje iškėlusią sceną vyrui, kad ir nepažįstamam, kuris gatvėje ar kelyje ją kaip nors įžeidė ar suerzino. Tokiais atvejais visuomenė dažnai stoja į moterų pusę.

Visą straipsnį skaitykite čia

Straipsnį parengė Milda Janeikaitė. Iliustracija Ruta Krau

Šaltinis: Žmogausteisės.lt / 2021-04-08

Prieiga per internetą: https://www.zmogausteises.lt/category/tekstai/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos