Dovilės Grigienės disertacijos gynimas

Pradžia: 2023-10-27 14:00
Pabaiga: 2023-10-27 18:00

DOVILĖ .disertacijos2023 m. spalio 27 d. 14 val. 207 aud. Psichologijos instituto doktorantė DOVILĖ GRIGIENĖ gins disertaciją „Vyriškumo sąsajos su suicidiškumu“ psichologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.

Stebėti disertacijos gynimą galite nuotoliniu būdu pasinaudojant nuoroda: https://shorturl.at/ruvVZ

 

Mokslinės vadovės:

prof. habil. dr. Danutė Gailienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006). Nuo 2018-03-26 iki 2023-03-17.

doc. dr. Rasa Bieliauskaitė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006). Nuo 2015-10-01 iki 2018-03-16.

Disertacijos gynimos tarybos sudėtis:

doc. dr. Neringa Grigutytė – tarybos pirmininkė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);

prof. dr. Rasa Barkauskienė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);

prof. dr. Erminia Colucci (Middlesex universitetas, Didžioji Britanija, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);

prof. dr. Gražina Gudaitė (Vilniaus universitetas, socialiniai mokslai, psichologija – S 006);

prof. dr. Nida Žemaitienė (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, medicinos ir sveikatos mokslai, visuomenės sveikata – M 004).

 

Anotacija:

Nors savižudybių rodikliai Lietuvoje ir mažėja, vyrų savižudybių rodiklis išlieka vienas didžiausių pasaulyje. Žvelgiant globaliai, mokslininkai kelia prielaidas, kad vyrų savižudybės glaudžiai siejasi su vyraujančiomis vyriškumo normomis, kurios skatina tam tikrą savižudybės riziką didinantį elgesį. Tačiau trūksta tyrimų, nagrinėjančių vyriškumą ne tik kaip stereotipinį elgesį, bet ir kaip vyro savęs sampratos komponentą. Šios disertacijos tyrimo tikslas yra įvertinti skirtingų vyriškumo aspektų sąsajas su savižudybės rizika. Taip pat, siekiant gilesnio supratimo, vyriškumo aspektų poveikis savižudybės rizikai buvo analizuojamas remiantis „Skausmo šauksmo“ teorija. Apklausoje dalyvavo 562 Lietuvos vyrai iš įvairaus amžiaus grupių (nuo 18 iki 92 m.), gyvenantys miestuose ir kaimuose. Rezultatai parodė, kad vyriškumas, kaip daugialypis konstruktas, yra susijęs tiek su didesne, tiek su žemesne savižudybės rizika. Polinkis varžyti savo emocionalumą ir konflikto tarp darbo ir santykių šeimoje išgyvenimas gali būti vyrų savižudybės rizikos grėsmę skatinantys veiksniai. Tradicinis požiūris į lyčių vaidmenis gali stiprinti tam tikrą stereotipinį vyrišką elgesį, kuris didina savižudybės riziką, tačiau taip pat gali stiprinti vyrišką tapatumą, kuris yra susijęs su žemesne savižudybės rizika. Vyrų savižudybių prevencijoje svarbu atsižvelgti į vyriškumą kaip į rizikos veiksnį ir kaip į galimą atsparumo šaltinį.

 

Kontaktinis asmuo:
Jūratė Rapalavičiūtė
tel.: +370 5 2667616
el. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos